Pizza w kształcie Roladki tzw. pizza rolls jest poręczna, na jeden kęs, świetnie pasuje na spotkanie ze znajomymi. Przygotowałam je z okazji Sylwestra, mój syn idzie na domówkę i zabiera je ze sobą, według mnie będą smakować każdemu – będą je mogli zjeść na ciepło lub na zimno.
Moja wersja dodatków to sos włoski, oregano, ser grecki, paski salami, paski papryki, czarne oliwki, co do składników można eksperymentować do woli, do farszu można wziąć takie składniki, które najbardziej lubimy. Przygotowałam już wcześniej takie roladki z szynką parmeńską, które są moją propozycją na 1 półfinał BlogerChef, na który jadę w styczniu.
Pizza roladki pizza rolls jest smaczna i sycąca.
Składniki:
- 3 szkl mąki pszennej,
- 1 jajko,
- 1 łyżeczka cukru,
- 1/2 łyżeczka soli,
- 200 ml wody
- 5 dag drożdży,
- 3 łyżki oleju,
- 4 łyżki sosu włoskiego Winiary
- suszone oregano
- ser żółty grecki
- salami
- czarne oliwki
- 1/2 czerwonej papryki
PRZYGOTOWANIE:
W rondelku mieszamy wodę z olejem i 1 łyżeczką cukru i 1/2 łyżeczki soli, lekko podgrzewamy. Dodajemy 5 dag drożdży i ucieramy do rozpuszczenia drożdży, dodajemy jajko i mieszamy. Do misy robota wsypujemy 3 szklanki mąki pszennej, 1 łyżeczkę suszonego oregano, wlewamy zaczyn, ciasto wyrabiamy za pomocą haka do pizzy kilka minut. Wstawiamy stalową misę robota z ciastem do nagrzanego piekarnika do temp. 50 stopni na 15 minut do wyrośnięcia, po tym czasie wyciągamy misę z ciastem drożdżowym jeszcze chwilkę wyrabiamy. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto cienko wałkujemy, tworząc prostokąt. Smarujemy sosem włoskiem, obkładamy na całej powierzchni pokrojonymi w paski salami, posypujemy kostkę papryki, posypujemy tartym serem greckim. Zwijamy ostrożnie ciasto, tworząc wałek, kroimy na ok. 3 cm plastry. Każdy kawałek układamy na blasze pionowo, niezbyt ściśle, gdyż jeszcze urosną. Pizze wstawiamy na 15 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C.
Super pyszne
Fantastyczne roladki, przepis rewelacyjny. Przyznam że nigdy wcześniej nie spotkałam się z tak udanym przepisem na drożdżową przekąskę. Roladki zrobiły furorę nawet u naszych angielskich znajomych;-)
Ciesze się, te roladki robiły też furorę u znajomych mojego syna 🙂
Ja zrobiłam nawinie 😉 Czyli co trzeba było zużyć z lodówki: szynka, ser żółty, pomidory i oliwki i przyprawy. Palce lizać. Mąż był zachwycony i miał dwa dni przekąskę do pracy 🙂