Szaszłyki pikantne z sosem meksykańskim
Składniki:
- 40 dag mięsa z indyka,
- 25 dag boczku wędzonego,
- 3 szt pieczarki,
- 2 szt cebule,
- 1 szt papryka czerwona,
- 1 szt papryka zielona,
- 2 łyżeczki Przyprawy do kurczaka z rozmarynem i pieprzem cayene Knorr,
- 2 łyżki oliwy,
- 4 łyżki sok pomidorowy,
- 5 łyżek keczupu pikantnego,
- 1 op. mieszanki na sos meksykański Knorr
Przygotowanie:
Mięso z indyka pokroić w dość grubą kostkę, boczek w plastry, Z czerwonej i zielonej papryki usunąć gniazda nasienne i należy pokroić je w grubą kostkę. Indyka włożyć do miski dodać 2 łyżeczki przyprawy do kurczaka z rozmarynem i pieprzem cayene, dodać 1 łyżkę oliwy, dokładnie wymieszać i zostawić na 30 minut. Cebulę i pieczarki pokroić w plasterki. Gdy mięso się zamarynowało nabijać wszystkie składniki na szaszłykowe patyczki, na przemian w kolejności dowolnej. Wychodzi 6 dużych szaszłyków. Rozgrzewać na patelni grillowej 1 łyżkę oliwy i ułożyć na patelni szaszłyki, obsmażyć je z każdej strony po 2-3 minuty, następnie przykryć pokrywką by warzywa puściły soki i dusić z każdej strony po ok. 5 minut, aż płyny odparują. W między czasie przygotować sos meksykański: do miseczki wlać 4 łyżki soku pomidorowego, 5 łyżek keczupu pikantnego i opakowanie mieszanki do sosu, dokładnie wymieszać składniki za pomocą trzepaczki. Gotowe szaszłyki wyłożyć na duży półmisek, obok postawić sos meksykański w miseczce.