Robicie sami surówki, czy kupujecie gotowe? Ja zawsze do mięsa przygotowuję jakiś warzywny dodatek, czy to buraczki, czy też surówkę z modrej kapusty. Bardzo lubię surówkę z młodej kapusty, ale na nią trzeba będzie jeszcze poczekać. Do ryb natomiast niezastąpiona jest surówka z kiszonej kapusty, na którą przepis znajdziecie tutaj.
Surówka z kapusty pekińskiej, z dodatkiem jabłka, marchewki i majonezu jest bardzo smaczna jako dodatek do szynki wieprzowej.
składniki na surówkę:
1/2 małej główki kapusty pekińskiej
1 jabłko
1 marchewka
sól i pieprz do smaku
1/2 cytryny
1 łyżka cukru
1 łyżka majonezu
Przygotowanie:
Kapustę szatkujemy drobno, układamy na durszlaku i posypujemy łyżeczką soli. Marchewkę kroimy w bardzo drobną kostkę, jabłko ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Kapusta pod wpływem soli zmięknie i puści sok, który należy odcisnąć. Odciśniętą kapustę przekładamy do miski, dodajemy marchewkę i jabłko, skrapiamy sokiem z cytryny, doprawiamy pieprzem, posypujemy cukrem, mieszamy surówkę. Dodajemy łyżkę majonezu i dokładnie mieszamy całość i wstawiamy do lodówki aby się wszystko przegryzło.
piekna i smaczna suroweczka,
pozdrawiam
Pingback: Surówka z jabłek i pora - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię