Ptysie to ciasto wykonane z ciasta parzonego, najczęściej kroi się je na pół i nadziewa bitą śmietaną, domowym kremem czy też budyniem. Postanowiłam jednak przygotować mini Ptysie z czekoladą cukrem pudrem, czyli znane na znane w całym świecie Profiterolki, czyli deser z ciasta parzonego, pasują na przyjęcie, są lekkie, delikatne, są na jeden kęs.
Mini ptysie z czekoladą (Profiterolki)
Składniki:
1 szklanka wody,
125 g masła lub margaryny,
1 szklanka mąki,
4 jajka,
szczypta soli,
2 szczypty proszku do pieczenia,
kropki czekoladowe
cukier puder,
Przygotowanie:
Wodę wlewamy do garnka, zagotowujemy, dodajemy 1/2 kostki margaryny. Dokładnie mieszamy za pomocą trzepaczki i dalej gotujemy, dodajemy mąkę i cały czas mieszając gotujemy dalej aż ciasto zrobi się gęste i zacznie odchodzić od garnka, zdejmujemy z ognia. Czekamy aż masa przestygnie, wtedy dodajemy 4 jajka. Ubijamy całość na jednolitą masę (ja wykorzystałam trzepaczkę Triblade Kenwood). Przekładamy masę do rękawa cukierniczego, wyciskamy masę przez ozdobną karbowaną końcówkę, formujemy na blaszce mini ptysie. Do połowy ptysi wciskamy w masę kropki czekoladowe. Pieczemy 20-25 minut w 200ºC. Przestudzone ptysie posypujemy cukrem pudrem lub przekrawamy na pół i nadziewamy kremem np. z bitej śmietany.
Smacznego.
Pingback: Gniazdka pomarańczowe - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pingback: Churros pomarańczowe - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pingback: Przepisy na Tłusty Czwartek - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię