Pieczarki faszerowane szynką
Składniki:
- 10 szt pieczarek,
- 1/2 szt cebuli
- 1 łyżeczka mąki,
- 1/2 filiżanki rosołu,
- 4 plastry szynki konserwowej z indyka,
- do smaku sól,
- szczypta majeranku,
- 6 szt. pietruszki,
- 1 łyżka masła,
- do smaku pieprz kolorowy
Przygotowanie:
Pieczarki obieramy ze skórki i odcinamy ogonki, które siekamy , będą wykorzystane do faszerowania. Siekane ogonki i siekaną cebulę dusimy na 1 łyżce masła na półmiękko wraz z natką pietruszki, szczyptą soli i majeranku. Dodajemy 1 łyżeczkę mąki, mieszamy, zalewamy 1/2 filiżankę rosołu. Dusimy aż pojawią sie bąbelki w sosie. Dodajemy pokrojoną w małą kostkę szynkę, wszystko dokładnie łączymy i wyłączamy gaz. Nadziewamy kapelusze mieszaniną grzybowo-szynkową. Każdą pieczarkę owijamy w folię Grillujemy w piekarniku z funkcją grilla w temp. 180 stopni około 20 minut, w zależności od wielkości pieczarek. Wyjmujemy pieczarki z folii i wykładamy na talerz.