składniki:
-1 kostka margaryny + 1 łyżka do wysmarowania formy+ 60 g do polewy
– 2,5 szkl. mąki pszennej + 2 łyżki (w tym jedna do obsypania formy)
– 1 szkl. cukru
– 4 jajka
– 1 szklanka Coli
– 2 czubate łyżki kakao
– 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
– 1 cukier waniliowy
– 10 kropli olejku waniliowego
– 2 łyżki mleka
– 1 op. mieszanki na polewę
– 3 łyżki płatków migdałowych
– 1 duża słodka gruszka
Przygotowanie:
Przygotować formę do pieczenia: 1 łyżką margaryny wysmarować formę, a następnie obsypać ją 1 łyżką mąki.
Przygotować ciasto: Kostkę margaryny rozpuścić w kuchence mikrofalowej. W misce wymieszać 2,5 szkl. mąki z proszkiem do pieczenia. W misie robota kuchennego utrzeć 4 jajka z 1 szklanką cukru na puszystą masę, dodawać naprzemiennie mąkę, colę i rozpuszczoną margarynę, cały czas miksując. Masę podzielić na 2 równe części, do masy w robocie dodać 2 łyżki mąki, do masy w drugiej misce dodać 2 łyżki kakao, wymieszać za pomocą łyżki. Masę wlewać naprzemiennie, kładąc oba ciasta na środek formy. Piec 50 minut w temp. 150 stopni z termoobiegiem. Wyciągnąć ciasto i lekko przestudzić.
Przygotować polewę:
W rondelku rozpuścić 60 g margaryny z 2 łyżkami mleka, dodać opakowanie mieszanki na polewę, zagotować cały czas mieszając.
Połową polewy polać ciasto, a następnie ułożyć na cieście pokrojoną gruszkę w cienkie plasterki, bez gniazdek nasiennych. Na gruszki wylać pozostałą część polewy i obsypać całość płatkami migdałowymi