Klopsiki pikantne w sosie

Klopsiki pikantne w sosie

IMG_5469

SKŁADNIKI:

  • 25 dag mięsa mielonego
  • 1/2 cebuli
  • 1/2 papryczki chilli
  • 1 łyżka przyprawy do mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 1 jajko
  • 50 ml mleka
  • 200 g kaszy jęczmiennej
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 kostka rosołu drobiowego z włoszczyzną Winiary
  • 3 łyżki sosera Winiary

PRZYGOTOWANIE:

Do miseczki wkładamy 25 dag mięsa mielonego wieprzowo-wołowego, dodać 1 łyżkę przyprawy Kotanyi do mięsa mielonego. Papryczkę chilli przekroić na pół, usunąć nasiona i połówkę dokładnie pokroić w małą kosteczkę, dodać do mięsa.Cebulę pokroić w kostkę i dodać do masy. Dodać 1 jajko i 50 ml mleka. Następnie wsypać 3 łyżki bułki tartej i dokładnie mięso wyrobić ręką. Zostawić na noc w lodówce. Mięso wyciągnąć z lodówki, ułożyć na folii aluminiowej, uformować podłużny wałek, zwinąć ciasno jak cukierek. Zagotować 500 ml wody dodać kostkę rosołową, włożyć mięso zawinięte w folię, przebić w kilku miejscach widelcem i gotować ok. 30 minut pod przykryciem. W między czasie ugotować kaszę w osolonej wodzie 18 minut, potem odcedzić ją na durszlaku. Mięso wyciągnąć z garnka, do płynu który pozostał z gotowania dolać odrobinę wody , dodać 3 łyżki sosera Winiary, wymieszać i chwilke gotować aż powstanie sos o odpowiedniej konsystencji. Ugotowane mięso rozwinąć i pokroić na 6 kawałków.

Kaszę ułożyć na talerzach, obok położyć po dwa klopsy, polać je sosem, dodatkowo ułożyć liść sałaty, ćwiartki ogórka gruntowego, ćwiartki małego pomidorka, doprawić je jeszcze solą i pieprzem.

Obok kaszy kładziemy plastry klopsa, sałatę, ogórki i pomidory w misce mieszamy mięso, jajko, papryczke chilli, mleko i przyprawę mięso zawijamy w folię aluminiową i gotujemy z bulionem drobiowym w garnku gotujemy kaszę jęczmienną z 2 łyżeczkami soli Do garnka w którym gotowało sie mięso wsypujemy 3 łyżki sosera, robimy sos

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.