Zupa grzybowa

Zupa grzybowa z suszonych podgrzybków z pulpecikami

Składniki:
  • 1 garść podgrzybków suszonych,
  • 1 szt marchew,
  • 1/5 szt selera,
  • 1 szt kartofel,
  • 1 łyżka masła,
  • 1/2 szt. cebuli,
  • 1 szt. bulion z grzybów leśnych Winiary,
  • 1 łyżka Warzylionu Winiary,
  • 13 szt klopsików pikantnych

Przygotowanie:

Dużą garść suszonych podgrzybków zalewamy 1 litrem wrzącej wody. przykrywamy pokrywką i zostawiamy na około godzinę. Do grzybów dodajemy 1 kostkę bulionu grzybowego, łyżkę Warzylionu i gotujemy około 20 minut. Następnie blenderem miksujemy grzyby prawie jak na krem. Na tarce warzywnej o dużych oczkach zetrzeć marchewke i kawałek selera, kartofel pokroić w kostkę, a połowę cebuli drobno posiekać. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę masła, dodać cebule i chwilkę dusić, następnie dodać startą marchewkę i seler, dusić jeszcze jakieś 3 minut. Wszystko wraz z kartoflami wrzucić do garnka z grzybami. Gotować około 10 minut. A następnie wrzucić pulpeciki z chilli z mojego przepisu i gotować je w zupie ok. 15 minut. Warzywa muszą być miękkie. Zupę grzybową przelać do miseczek wraz z pulpecikami i kartoflami, można udekorować śmietaną do zup i świeżą natką pietruszki.

zupę dekorujemy śmietaną do zup i natką pietruszki. Do grzybów dodać 1 kostkę bulionu grzybowego Winiary, łyżkę Warzylionu i gotować około 20 minut wszystkie warzywne skłądniki odpowiednio przygotowujemy Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę masła, dodajemy cebule i chwilkę dusimy, następnie dodajemy startą marchewkę i seler do zmiksowanych grzybów dodajemy duszone warzywa i pokrojonego w kostke kartofla
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *