Pokusiłam się by zrobić oliwę smakową. Oliwa smakowa bazyliowa.
Potrzebujemy tylko:
- kilkanaście liści świeżej bazylii
- 250 ml oliwy Ekstra Virgin
PRZYGOTOWANIE:
Aby przygotować smakową i tanią domową oliwę bazyliową potrzebujemy świeżej bazylii i oliwy z oliwek Ekstra Virgin. Świeżo umyte liście bazylii osuszamy ręcznikiem papierowym. Liście układamy na deseczce i dokładnie siekamy nożem. Przygotowujemy pusty pojemnik po oliwie, do którego staramy się włożyć posiekaną bazylię, tak by bazylia opadła na dno. Do butelki z bazylią wlewamy 250 ml oliwy z oliwek Ekstra Virgin, mieszamy całość ruchem kolistym, po chwili bazylia powinna opaść na dno. Butelkę zakręcamy i wstawiamy do lodówki po jakimś czasie przejdzie zapachem bazylii, możemy ją używać jako dodatek do różnych dań w których jednym ze składników jest oliwa, np. do sałatki caprese, do bruschetty.