Oliwa smakowa

Pokusiłam się by zrobić oliwę smakową. Oliwa smakowa bazyliowa.

Potrzebujemy tylko:

  • kilkanaście liści świeżej bazylii
  • 250 ml oliwy Ekstra Virgin

PRZYGOTOWANIE:

Aby przygotować smakową i tanią domową oliwę bazyliową potrzebujemy świeżej bazylii i oliwy z oliwek Ekstra Virgin. Świeżo umyte liście bazylii osuszamy ręcznikiem papierowym. Liście układamy na deseczce i dokładnie siekamy nożem. Przygotowujemy pusty pojemnik po oliwie, do którego staramy się włożyć posiekaną bazylię, tak by bazylia opadła na dno. Do butelki z bazylią wlewamy 250 ml oliwy z oliwek Ekstra Virgin, mieszamy całość ruchem kolistym, po chwili bazylia powinna opaść na dno. Butelkę zakręcamy i wstawiamy do lodówki po jakimś czasie przejdzie zapachem bazylii, możemy ją używać jako dodatek do różnych dań w których jednym ze składników jest oliwa, np. do sałatki caprese, do bruschetty.

 

Do butelki z bazylią wlewamy 250 ml oliwy z oliwek Do przygotowania oliwy bazyliowej potrzebujemy oliwy i świeżej bazylii Liście układamy na deseczce i dokładnie siekamy nożem Przygotowujemy pusty pojemnik po oliwie, do którego staramy sie włożyć posiekaną bazylię,
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.