Piotrek najbardziej lubi gotować grochówkę z grochu niełuskanego. Jednak taki groch wymaga moczenia najlepiej całą noc, a na to że będzie gotował grochówkę wpadł dopiero dzisiaj. Jednak taką grochówkę przygotowuje się o wiele szybciej. A smak jest taki sam, tym bardziej jak ktoś nie przepada za łuskami z grochu.
Grochówka z grochu łuskanego na żeberkach cielęcych:
SKŁADNIKI:
- 40 dag grochu łuskanego Kupiec
- 25 dag żeberek z mostka cielęcego
- 2 kiełbasy wiejskie
- 1 cebula
- 2 marchewki
- 4 duże ziemniaki
- mały kawałek boczku wędzonego
- szczypta chilli
- 1 łyżka majeranku
- sól morska i pieprz do smaku Kamis
PRZYGOTOWANIE:
W garnku z 1 łyżeczką soli gotujemy żeberka cielęce aż będą prawie miękkie, następnie dodajemy łuskany groch, pokrojoną w kostkę marchewkę i ziemniaki, gotujemy dalsze 15 minut. W między czasie kroimy w kosteczkę cebulę i boczek, podsmażamy i wraz z pokrojoną kiełbasą wsypujemy do garnka , dodajemy 1 łyżkę majeranku, szczyptę chilli, trochę świeżo zmielonego pieprzu i gotujemy jeszcze 10 minut. W razie potrzeby doprawiamy do smaku solą. Grochówkę przelewamy do miseczek, można podawać z chlebem.