Gulasz ze schabu wieprzowego to pyszna propozycja na obiad.
Jako, że nasza rodzina jest mięsożerna to regularnie przygotowujemy różne mięsne dania, które sę podstawą obiadu.
Tym razem proponuję przygotować chudy Gulasz ze schabu zamiast z szynki wieprzowej, mimo, że tłuszcz jest doskonałym przekaźnikiem i wzmacniaczem smaku, to z chudego schabu można też zrobić pyszny gulasz.
Gulasz ze schabu można podać z dowolnymi dodatkami: ziemniakami, kaszami, makaronem, oraz obowiązkowo z surówką lub buraczkami.
SKŁADNIKI:
- 500 g schabu wieprzowego
- 2 łyżki mąki
- 1 cebula
- odrobina ostrej czerwonej papryki w proszku
- 1 płaska łyżeczka majeranku
- 1-2 łyżki oleju rzepakowego
- 50 ml śmietanki 30% (opcjonalnie)
- sól i pieprz do smaku
- wrząca woda
Przygotowanie: Umyty i osuszony na ręczniku papierowym schab kroimy w plastry, a potem jeszcze w kostkę, doprawiamy mięso wszystkimi przyprawami (do smaku), dodajemy mąkę i obtaczamy dokładnie w mące. Dzięki wykorzystaniu mąki zrobi nam się podczas duszenia sos. Na dużej, głebokiej patelni szklimy cebulę pokrojoną w kostkę, dodajemy mięso, szybko podsmażamy całość na dużym ogniu, mięso podlewamy wrzącą wodą (ok. 250 ml) i dusimy pod przykryciem do miękkości schabu (ok. 30-40 min.), gdy płyn wystarczająco się zredukuje tworząc pyszny, gęsty sos gulasz ze schabu jest gotowy, na końcu lekko zabielamy sos śmietanką (opcjonalnie), już nie gotujemy tylko mieszamy. Jeśli woda szybciej odparuje niż zmięknie mięso, podlewamy gulasz jeszcze wrzącą wodą. Gotowy gulasz przekładamy do miseczek, dekorujemy świeżymi listkami natki pietruszki. Podajemy z surówką ze świeżej kapusty i kromkami chleba.
Mega pyszny wyszedl. Dziekuje.Polecam przepis!!!