Pizza to już prawie tradycja cotygodniowa w moim domu. Mój syn i mąż mogliby ją jeść codziennie, gdybym jej nie robiła sama, to moje chłopaki puściliby mnie „z torbami”. Pizze przygotowałam w postaci 4 mniejszych blatów, wtedy nie trzeba jej kroić i każdy z nich ma po 2 kawałki dla siebie.
Moja pizza jest naprawdę pyszna a w przygotowaniu bardzo prosta. Polecam spróbować!
Do posmarowania blatów drożdżowego ciasta wykorzystałam mój sos pomidorowy, przygotowany ze świeżych, pachnących pomidorów, z dodatkiem bazylii, tymianku i oregano, ten sos przygotowuję do słoików, jako zapas na zimę. Świetnie nadaje się do pizzy z kilku powodów – jest smaczny i aromatyczny, ma gęstą, kremową konsystencję,
Pizza z szynką, pieczarkami i serem jest najlepsza, tak mówią Ci którzy ją jedli.
Pizza z szynką, pieczarkami i serem:
Składniki:
250 ml wody,
1 op. suszonych drożdży 7-9 g,
2 łyżeczki cukru,
3 szkl. mąki,
3 łyżki oleju,
1 łyżeczka soli,
20 dag pieczarek
20 dag szynki,
20 dag sera żółtego,
1 cebula czerwona
4 łyżki sosu pomidorowego
1 łyżeczka bazylii.
Do misy robota wsypujemy mąkę, drożdże, sól i cukier, mieszamy hakiem robota. Wlewamy wodę z olejem, zagniatamy ciasto kilka minut, aż ciasto zrobi się elastyczne. Misę smarujemy olejem i zostawiamy ciasto pod przykryciem do wyrośnięcia. Po godzinie ciasto wyrabiamy chwilkę na silikonowej macie, ciasto dzielimy na 4 części. Z ciasta drożdżowego formujemy okrągłe placki, które układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. W czasie gdy rosło ciasto, przygotowujemy farsz. Umyte pieczarki kroimy w plastry, cebulkę s drobną kostkę, szynkę i ser w grubą kostkę. Rozgrzewamy patelnię wrzucamy pieczarki, doprawiamy je solą i pieprzem, czekamy aż zmiękną i puszczą sok, dodajemy szynkę i cebulkę, chwilkę podsmażamy, studzimy, wtedy dodajemy pokrojony ser i mieszamy cały farsz. Każdy z czterech blatów smarujemy sosem, obkładamy farszem. Wstawiamy blachę do gorącego piekarnika o temp. 200 stopni , pieczemy pizzę 20-25 minut. Pizze obsypujemy fioletową bazylią. Smacznego!
Muszę w końcu ten przepis wypróbować:)
1 opakowanie drożdży ????!!!!! ja mam 150 gramowe.
M wykorzystujemy op. suszonych 7-9 g, a świeżych 40-100 g.