Domowe wędliny zagościły na stałe w moim domu. Ostatnio przygotowałam pyszną karkówkę, i schab dzisiaj proponuję Wam kolejny przepis na domową wędlinę z pończochy – ogonówkę. Przygotowałam dwa kawałki ogonówki z warstwą tłuszczu i skóry, miałam pewne wątpliwości, czy przez warstwę skóry przedostaną się przyprawy, ale wszystko zadziałało prawidłowo.
Ogonówka jest dla tych , którym warstwa tłuszczu nie przeszkadza, jeśli ktoś lubi chudą wędlinę to polecam przygotować schab lub polędwicę.
Tym sposobem przygotowana wędlina wygląda i smakuje jak długo dojrzewające wędliny: szynka parmeńska, serrano czy włoskie prosciutto. Domowe wędliny są zdrowe, nie zawierają konserwantów, dodatkowych wspomagaczy, do tego są pyszne.
Suszenie to stara i tania metoda konserwowania wędlin. Ogonówka dojrzewała w kuchni, zapakowana z przyprawami w pończochy i wisiała w przewiewnym miejscu pod szafką kuchenną. Po 4,5 dniach w lodówce następnie suszyła się 5 dni, ale już po 4 dniach wędlina nadaje się do konsumpcji.
Przepis na domową wędlinę ogonówka surowa suszona długo dojrzewająca :
- 2 x 1,5 kg szynkę wieprzową bez kości ze skórą
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki soli
- 2 łyżki suszonego majeranku
- 1 łyżeczka papryki
- 1 główka czosnku
- 1 łyżka młotkowanego pieprzu z kolendrą Kamis
- 1 pończocha
Oba kawałki mięsa myjemy i starannie osuszamy ręcznikiem papierowym, dokładnie obtaczamy w cukrze. Kawałki mięsa przekładamy do metalowej foremki i wkładamy do lodówki na 36 godzin, z mięsa wypływa sporo płynu, który należy wylać, a mięso umyć z cukru, osuszyć ręcznikiem papierowym i obtoczyć w sol. Mięso znowu włożyć do lodówki na 36 godzin, po tym czasie opłukać mięso z soli, osuszyć i obtoczyć dokładnie w mieszance przeciśniętego przez praskę czosnku wymieszanego z majerankiem, papryką, młotkowanym pieprzem z kolendrą. Włożyć na kolejne 36 godzin do lodówki. Po tym czasie przełożyć mięso do 2 pończoch i powiesić w przewiewnym, suchym, ale ciepłym miejscu. Mięso wisiało 5 dni na haczykach. Wyciągamy mięso z pończochy i możemy konsumować, ja wstawiłam do lodówki. Wędlinę kroimy w bardzo cienkie plasterki.
Wędlina może sobie wisieć dłużej albo obsychać bez pończochy w lodówce.
…mój niekoniecznie pisaty, choć pod koniec życia statystyki napędzający bibliotece gminnej, miał inną technologię.
Dwa świńskie półdupki zasypywał na tydzień solą jw beczce dębowej, a potem przez tydzień okopcał te zasolone dupy zimnym dymem. Z olszyny i jałowca.
Przenajpyszniejsze to było.
….o dziadku oczywiście była mowa
Czy ta ilość przypraw jest przeznaczona do 2 kawałków szynki po 1,5 kg czy do jednego? Pytam, ponieważ w innych przepisach – schab, karkówka – ta ilość przypraw wskazana jest do 1,5 kg mięsa.
Pozdrawiam
W tym przypadku dotyczy obu kawałków mięsa. Ale jak chcesz mieć pewność co do konserwacji, możesz dodać po 1 łyżce cukru i soli. A ilość przypraw to kwestia smaku.
znalazłam przepis b. podobny, ale jakby bardziej szybkościowy. Zamiast po 36 godzin to po 24 kazali w nim macerować w cukrze i soli. Właśnie wg tamtego przepisu suszę mięcha (szynka i karkówka, a przyjaciółka schab). Mam nadzieję,że nie zepsułam misęka. Póki co pachnie b. ładnie.
Ja wolę mieć pewność, że się nie popsuje dlatego sobie wydłużyłam czas i wszyscy chwalą moje wyroby.
Pierwsze wyroby wg Twojego przepisu wyszły super.
Mam pytanie dot. sposobu przechowywania tak zrobionej szynki żeby za bardzo nie wyschła w lodówce. Może po pewnym czasie szynkę należałoby szczelnie zapakować? Jak długo przechowywałaś taką szynkę?
Pozdrowienia Jan
Możesz szynkę zawinąć szczelnie w gazę, u nas tak przygotowane wędliny dosyć szybko znikają i nie mamy problemu z przechowywaniem. Ale biorąc pod uwagę, że włoskie czy hiszpańskie wędliny wiszą po roku i więcej, nic się z nimi złego nie dzieje. Ostatnio karkówka, którą przechowywałam w lodówce robiła się bardziej krucha im dłużej leżała w lodówce.
Hiszpanskie szynki i lopatki serrano zasypuje sie calkowicie sola na 6 tygodni a potem wiesza sie je w przewiewnym miejscu i dojrzewaja do roku czasu,nie wklada sie ich do lodowki.Miejsce w ktorym kroimy szynke oklada sie plastrami tluszczu ( z tej samej szynki) a calosc przykrywa sie lniana serwetka.
Anonimie, ja wiem jak się przygotowuje hiszpańskie wędliny, Twój komentarz akurat niczego tutaj nie wnosi.
Ja nie wiedziałam. Komentarz bardzo ciekawy,
Co by było gdyby jeszcze dodatkowo poddać wędzeniu na zimno ?.Ma ktoś doświadczenia w tym kierunku.
Pozdrawiam,
Josef
Myślę, że wędzenie nie zaszkodzi tylko dodatkowo podniesie walory smakowe ogonówki 🙂
Nie jestem doświadczoną kucharką więc korzystam z różnych przepisów.Wczoraj starsza pani namówiła mnie bym kupiła ogonówkę, bo jak mówiła- z niej wszystko, mielone,bitki duszone i pieczone. Odkroiłam te gorsze części na mielone i został piękny kawał mięsa z cienką warstwą słoniny.Podziele go na pół(nie będę ryzykować ) i zrobię go wg.Pani przepisu choć mięso w cukrze trochę mnie zaskoczyło, ale trzeba wypróbować .Mam jedno pytanie co to jest ta pończocha?Czy chodzi o siatkę?
Pończocha którą nakłąda się na damską nóżę, ale polecam zamiast pończochy wykorzystać gaze z apteki.
Te schabiki to są przepyszne!
Schabiki są przepyszne!
Schabiki 😋 pyszne.
też to wypróbowałem i jestem mile zaskoczony wędziłem mięsko ale też suszyłem schab i ten suszony przebił wszystkie! Choć wędzone polędwiczki i schab były pyszne to schab suszony przebił wszystko. Pierwszy raz ale rodzinka była zachwycona. Teraz po Nowym Roku zrobię suszoną karkówkę i polędwicę wołową. Pozdrawiam wszystkich i życzę wszystkiego dobrego na Nowy Rok.