Włoski chleb czekoladowy zostało go trochę zastąpił w ciasteczkach mąkę, upiekłam 2 bochenki, zostało 170 g, pokroiłam go w kostkę i wysuszyłam. Jak był dobrze wysuszony to zmiksowałam go w szatkownicy FP 270 Kenwood na pył.
Kruche ciasteczka czekoladowe są bardzo kruche, delikatne, są pysznie. Ze względu na swój orzechowo-pomarańczowo-czekoladowy dodatek będą smakować do kawy lub herbaty lub możemy je zjeść bez niczego. Można do ciasteczek dodać inne dodatki: wiórki kokosowe, ziarno sezamu, orzechy lub migdały, Ciasteczka są okrągłe i sporej wielkości. Są jednak bardzo kruche ze względu na obecność w składnikach mąki ziemniaczanej. Polecam je ściągać z blaszki za pomocą łopatki do tortu. Ciasteczka przygotowuje się szybko, ja je robię w robocie 5 minut. Przy ręcznym wyrabianiu trzeba ciasto schłodzić w lodówce, wyrabiając mechanicznie nie ma takiej potrzeby. Na blogu znajdziecie różne przepisy na ciasteczka, np. Ciasteczka kawowe: przepis tutaj lub orzechowe serca lub ciasteczka owsiane.
Przepis na pyszne Kruche ciasteczka czekoladowe:
Składniki:
170 g suszonego, zmiksowanego chleba czekoladowego
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki cukru pudru + do posypania
1/2 kostki masła lub margaryny
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 jajko
skórka pomarańczowa w czekoladzie
50 g orzechy brazylijskie
Przygotowanie:
Ja ciasteczka kruche robiłam w robocie FP 270 Kenwood, ale wszystko można przygotować ręcznie. Poszatkować skórkę w czekoladzie i orzechy.
Do misy robota wbić jajko, wsypać zmiksowany na pył chleb czekoladowy, mąkę ziemniaczaną, proszek, cukier, dokładnie wymieszać, wsypać zmiksowane bakalie, dodać miękką margarynę i jeszcze raz wyrobić ale niezbyt długo.
Stolnice posypać mąką i z ciasta zrobić wałek, kroić ciasto na 16 plastrów, które rozpłaszczamy ręką na ok. 0,5 cm i foremką wykrawamy ciasta.
Można też robić kulki i spłaszczać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy kruche ciasteczka w temp. 180 stopni ok. 10-15 minut w zależności od wielkości ciasteczka.