Dzisiaj na tapecie kuchnia meksykańska. Proponuję jako danie obiadowe przygotować wyśmienite w smaku, bardzo pikantne danie, meksykańskie Picadillo z mieszanką ryżu Dzikiego& Parboiled. Picadillo jest daniem charakterystycznym dla kuchni hiszpańskiej, kubańskiej i meksykańskiej . Znane jest też w całej Ameryce Łacińskiej, oraz jako giniling na Filipinach. Danie przygotowuje się w niecałe 30 minut, jest więc doskonałym rozwiązaniem dla zabieganych ludzi, którzy nie mają dużo czasu lub ochoty na gotowanie.
Przyrządziłam Meksykańskie picadillo z mielonej wołowiny i mieszanki meksykańskiej składającej się z kukurydzy, czerwonej fasoli, marchewki, groszku, z dodatkiem dobrej jakości przecieru pomidorowego (99% pomidorów), czerwonej cebuli, doprawiłam całość przyprawami charakterystycznymi dla kuchni meksykańskiej: kuminu, czosnku,chilli, oregano, papryki.
Meksykańskie picadillo z ryżem:
SKŁADNIKI:
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1 posiekana czerwona cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 kg mielonej wołowiny
- 500 ml przecieru pomidorowego
- 1 puszka mieszanki meksykańskiej
- 1/4 łyżeczka chili
- 1/4 łyżeczki kuminu
- 1/2 czerwonej papryki
- 1/2 łyżeczki oregano
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego
- 200 g ryż dziki & parboiled
- świeża kolendra
PRZYGOTOWANIE:
Rozgrzewamy na głębokiej patelni olej, wkładamy czerwoną cebulę pokrojoną w kostkę, posiekany czosnek. Szklimy kilka minut. Cebula i czosnek nie powinny się przyrumienić. Następnie dodajemy mielone mięso wołowe (może być wieprzowe). Smażymy około 15 minut. Dodajemy przecier pomidorowy, cukier trzcinowy,przyprawy: chili, paprykę, kumin, oregano, wlewamy płyn z meksykańskiej mieszanki i dusimy ok 10 minut. Przyprawiamy solą i pieprzem. Na sam koniec wsypujemy odsączoną mieszankę meksykańską, mieszamy . W między czasie gotujemy ryż z dodatkiem soli. Podajemy na ciepło z ryżem ugotowanym na sypko. Niektórzy dodają do tego dania rodzynki, oliwki. Ja posypałam picadillo świeżą kolendrą.
Smacznego.
dzień dobry, Jolu!
pyszne danie. bardzo lubie meksykańską kuchnię. jest ostra, kolorowa i bardzo pożywna :]