Okres szparagowy dobiega końca. Postanowiłam to wykorzystać i zrobić dzień szparagowy. Wielkopolska słynie ze szparagów, a mój wujek kiedyś miał ich plantację. Pamiętam jak chodziłam do SP to jeździliśmy do niego całą po szparagi zielone, czy tez białe. Jak mam w domu szparagi to potrafię wstawić je do menu na cały dzień. Na pierwsze danie proponuję zupę: Kremowa zupa szparagowa, z dodatkiem sera, który zagęszcza zupę i zastępuje sól.
Kremowa zupa szparagowa z serem na pierwsze danie:
Składniki:
pęczek zielonych szparagów
1 łyżeczka mazeiny
100 g sera typu feta + kawałeczek do posypania
1 łyżka bulionu lub consommé Winiary
1 czubate łyżka jogurtu greckiego
biały pieprz
Przygotowanie:
Szparagi zaczynamy obierać poniżej 5 cm od czubka, odcinamy zdrewniałe końcówki, które wyrzucamy. Pokrojone szparagi gotujemy ok. 15 minut w 750 ml wody z bulionem. Ugotowane szparagi miksujemy metalową końcówką blendera ręcznego HB724 Triblade . Wrzucamy do zupy pokrojony ser, doprawiamy białym pieprzem, wlewamy mazeinę wymieszaną z niewielka ilością wody, wszystko razem podgrzewamy na niewielkim ogniu, ok. 5 minut, aż ser się rozpuści i zupa zagęści się i stanie się kremowa. Zupę krem wykładamy na talerze, na środku robimy dekoracyjne krople z jogurtu, posypujemy drobnymi kawałeczkami sera.
Pycha! Zupka pierwsza klasa 🙂