Ostatnio przygotowywanie domowych lodów dopracowałam do perfekcji.
Moje lody nie wymagają maszynki do lodów, podczas mrożenia nie robią się w nich kryształki lodu, są rewelacyjne smaku i bardzo apetycznie wyglądają.
Śmiem twierdzić, że te lody, które dzisiaj wyciągnęłam z zamrażalnika to najlepsze domowe lody owocowe jakie udało mi się zrobić.
Lody są na bazie malin ugotowanych w syropie cukrowym z dodatkiem bitej śmietany i całych malin, wszystko wymieszane ręcznie na tworząc owocowe smugi. Zrobione tym sposobem lody owocowe są porównywalne w smaku i konsystencji do tych z najlepszych firm lodziarskich.
Samodzielnie zrobione lody są pyszne, mają idealną kremową konsystencję, rozpływają się w ustach! Wszyscy, którzy ich skosztowali rozpływali się z zachwytu.
To są najlepsze lody jakie do tej pory zrobiłam! Mówiłam, że te są najlepsze lody malinowe, ale te z całymi owocami sa jeszcze lepsze.
Polecam! Przepis na domowe lody owocowe, korzystajcie bo to najlepsze lody owocowe bez maszynki malinowe
Składniki
- 330 ml śmietanki kremówki 30 %
- 1/2 szklanki wody
- 1/4 szklanki cukru + 1 łyżka domowego cukru waniliowego
- 500 g świeżych malin leśnych
Przygotowanie:
Z wody i cukrów przygotowujemy syrop. Maliny przebieramy, płuczemy i odsączamy na durszlaku. Wrzucamy do syropu połowę malin, gotujemy aż maliny się rozpadną i uzyskamy gęsty syrop. Tym razem nie przecedzałam syrop z malinami przez gazę tylko zastosowałam sokowirówkę z FP 270 Kenwood, idealnie odcedziła syrop malinowy zostawiając trochę pulpy malinowej i ziarenek. W lodach nie będzie ani jednego ziarenka z malin, a lody będą aksamitnie gładkie. Studzimy sok z malin.
Zimną śmietanę wlewamy do metalowej miski i ubijamy trzepaczką, aż masa stanie się sztywna.
Do śmietany dodajemy stopniowo sok z malin i całe maliny mieszamy za pomocą łyżki silikonowej tworząc malinowe smugi. Masę śmietanowo-malinową przekładamy do silikonowej formy i wstawiamy do zamrażarki, mrozimy kilka godzin (ok. 5 godzin jest wystarczające), ale można je mrozić dłużej, ale wtedy przed podaniem trzeba trochę poczekać, aby móc uformować kulki łyżką do lodów. Lody podajemy w szklanych miseczkach ze świeżymi malinami.
Są idealne, są najlepsze jakie zrobiłam.
Fantastyczne! Zapisuję sobie ten przepis, wyglądają świetnie 🙂
zapisałam sobie przepis, bo jak robię lody bez maszynki, zawsze mam kryształki! zawsze.
a tu, powiadasz, że nie ma. stąd podkradam przepis :]