Ostatnio przygotowywanie domowych lodów dopracowałam do perfekcji.
Moje lody nie wymagają maszynki do lodów, podczas mrożenia nie robią się w nich kryształki lodu, są rewelacyjne smaku i bardzo apetycznie wyglądają.
Śmiem twierdzić, że te lody, które dzisiaj wyciągnęłam z zamrażalnika to najlepsze domowe lody owocowe jakie udało mi się zrobić.
Lody są na bazie malin ugotowanych w syropie cukrowym z dodatkiem bitej śmietany i całych malin, wszystko wymieszane ręcznie na tworząc owocowe smugi. Zrobione tym sposobem lody owocowe są porównywalne w smaku i konsystencji do tych z najlepszych firm lodziarskich.
Samodzielnie zrobione lody są pyszne, mają idealną kremową konsystencję, rozpływają się w ustach! Wszyscy, którzy ich skosztowali rozpływali się z zachwytu.
To są najlepsze lody jakie do tej pory zrobiłam! Mówiłam, że te są najlepsze lody malinowe, ale te z całymi owocami sa jeszcze lepsze.
Polecam! Przepis na domowe lody owocowe, korzystajcie bo to najlepsze lody owocowe bez maszynki malinowe
Składniki
- 330 ml śmietanki kremówki 30 %
- 1/2 szklanki wody
- 1/4 szklanki cukru + 1 łyżka domowego cukru waniliowego
- 500 g świeżych malin leśnych
Przygotowanie:
Z wody i cukrów przygotowujemy syrop. Maliny przebieramy, płuczemy i odsączamy na durszlaku. Wrzucamy do syropu połowę malin, gotujemy aż maliny się rozpadną i uzyskamy gęsty syrop. Tym razem nie przecedzałam syrop z malinami przez gazę tylko zastosowałam sokowirówkę z FP 270 Kenwood, idealnie odcedziła syrop malinowy zostawiając trochę pulpy malinowej i ziarenek. W lodach nie będzie ani jednego ziarenka z malin, a lody będą aksamitnie gładkie. Studzimy sok z malin.
Zimną śmietanę wlewamy do metalowej miski i ubijamy trzepaczką, aż masa stanie się sztywna.
Do śmietany dodajemy stopniowo sok z malin i całe maliny mieszamy za pomocą łyżki silikonowej tworząc malinowe smugi. Masę śmietanowo-malinową przekładamy do silikonowej formy i wstawiamy do zamrażarki, mrozimy kilka godzin (ok. 5 godzin jest wystarczające), ale można je mrozić dłużej, ale wtedy przed podaniem trzeba trochę poczekać, aby móc uformować kulki łyżką do lodów. Lody podajemy w szklanych miseczkach ze świeżymi malinami.
Są idealne, są najlepsze jakie zrobiłam.

Fantastyczne! Zapisuję sobie ten przepis, wyglądają świetnie
zapisałam sobie przepis, bo jak robię lody bez maszynki, zawsze mam kryształki! zawsze.
a tu, powiadasz, że nie ma. stąd podkradam przepis :]