Chlebek drożdżowy z pomidorami

Sypany chlebek drożdżowy z pomidorami to idealna alternatywa dla ludzi nie mających zakwasu na chleb lub nie lubiących prac kuchennych, natomiast lubiących domowy chlebek. Głównym dodatkiem do chleba są pokrojone w kostkę tegoroczne pieczone pomidory.

Wystarczy, że wsypiemy do misy wg ustalonej kolejności  składniki, odstawimy na 2 godziny pod przykryciem, dodamy pokrojone pomidory, wymieszamy silikonową łyżką i mamy gotowe ciasto drożdżowe na chlebek bez wyrabiania ! Jest to świetny pomysł dla początkujących lub dla leniwych, albo dla jednych i drugich.
Opcjonalnie można dodać otręby, płatki, słonecznik, siemię lniane, otręby czy czarnuszkę do środka, a wierzch posypać np. płatkami owsianymi, musicie spróbować bo chlebek drożdżowy z pomidorami jest pyszny.
Chlebek drożdżowy sypany (pszenno-żytni) jest jednym z wielu przepisów na pieczywo na blogu.
Ostatnio upiekłam smaczne i szybkie mini bułeczki.
 Chlebek drożdzowy z pomidorami

Ciasto:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanki mąki żytniej
  • 5 dag drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • 1/2 szklanki wody
  • 1 jajko
  • 1/3 szklanki oleju
  • 10 sztuk pieczonych pomidorów
  • płatki owsiane do posypania

Przygotowanie:

Do misy wsypujemy warstwami kolejno: 1 szklankę mąki (pszenna i żytnia pół na pół), pokruszone drożdże, cukier, wodę, rozbełtane jajko, olej, sól, czarnuszkę i drugą szklankę mąki (pszenna i żytnia pół na pół). Przykrywamy ściereczką bawełnianą i zostawiamy na 2 godziny. Pieczone pomidory kroimy w kostkę. Po upływie czasu oczekiwania dodajemy pokrojone pomidory i mieszamy składniki łyżką silikonową, przekładamy do 2 małych foremek lub do 1 większej. Posypujemy płatkami owsianymi.

Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180ºC przez 20 min., po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 160ºC i pieczemy jeszcze przez 20-25 min. Upieczone chlebki odstawiamy do ostygnięcia.

chlebekSAM_8519

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

Jedna myśl nt. „Chlebek drożdżowy z pomidorami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *