Sypany chlebek drożdżowy z pomidorami to idealna alternatywa dla ludzi nie mających zakwasu na chleb lub nie lubiących prac kuchennych, natomiast lubiących domowy chlebek. Głównym dodatkiem do chleba są pokrojone w kostkę tegoroczne pieczone pomidory.
Ciasto:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanki mąki żytniej
- 5 dag drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżeczki soli
- 1/2 szklanki wody
- 1 jajko
- 1/3 szklanki oleju
- 10 sztuk pieczonych pomidorów
- płatki owsiane do posypania
Przygotowanie:
Do misy wsypujemy warstwami kolejno: 1 szklankę mąki (pszenna i żytnia pół na pół), pokruszone drożdże, cukier, wodę, rozbełtane jajko, olej, sól, czarnuszkę i drugą szklankę mąki (pszenna i żytnia pół na pół). Przykrywamy ściereczką bawełnianą i zostawiamy na 2 godziny. Pieczone pomidory kroimy w kostkę. Po upływie czasu oczekiwania dodajemy pokrojone pomidory i mieszamy składniki łyżką silikonową, przekładamy do 2 małych foremek lub do 1 większej. Posypujemy płatkami owsianymi.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180ºC przez 20 min., po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 160ºC i pieczemy jeszcze przez 20-25 min. Upieczone chlebki odstawiamy do ostygnięcia.
Świetny pomysł, by wykorzystać pomidory. Chlebuś wygląda super i za bardzo nie trzeba się przy nim napracować.