Dania z grzybów, zupy, sosy grzybowe, przetwory z grzybów są klasycznym elementem kuchni polskiej.
A sos kurkowy, podobnie jak sos z borowików, jest moim zdaniem najsmaczniejszy i bardzo wykwintny, świadczy o tym również cena kurek w sklepach, czy na bazarach.
My zbieramy kurki w lesie, więc oprócz przyjemności ze spacerów po lesie mamy darmowy, wykwintny produkt. Cieszmy się tym produktem cały rok, gdyż blanszuję kurki i zamrażam. Zimą jak mamy kaprys wyciągamy kurki z zamrażalnika i wykorzystujemy je do:
zupy, czy też sosu kurkowego.
Sos kurkowy najbardziej nam smakuje z drobiem oraz rybami, czy też kluskami lub kotletami ziemniaczanymi.
Sos kurkowy w najprostszej wersji można przygotować z uduszonej cebuli, dodając posiekane kurki, całość zagęszczając śmietanką i przyprawiając sola i pieprzem, tak przygotowywała kurki moja mama.
Klasyczny sos z kurek, podobnie jak z innych grzybów, przygotujemy, zalewając podsmażone z cebulą grzyby wywarem warzywnym, albo rosołem, gotując i zagęszczając śmietanką kremową lub zasmażką z masła i mąki.
Proponuję Wam jednak przygotowanie sosu kurkowego z dodatkiem serka mascarpone oraz prażoną na maśle gorczycą. Dostałam ten przepis od mojej przyjaciółki, a słyszę o nim już od roku chyba, wyspecjalizowała się w nim jej synowa, tak zachwalała dodatek prażonej gorczycy i serka mascarpone, że uległam.
Wczoraj nawet robiłyśmy test wzrokowy gorczycy, gdyż ostatnia jaką kupiła nie sprawdziła się, zbyt szybko przypaliła się na patelni i dodała nieprzyjemnej goryczki daniu.
Wyciągnęłam torebki gorczycy jakie miałam w domu, okazało się, że miałam białą i żółtą gorczycę, szukajcie więc białej gorczycy jak chcecie by sos kurkowy z prażoną gorczycą był smaczny.
Polecam Wam Przepis na sos kurkowy z prażoną gorczycą i serkiem mascarpone makaronem farfalle bo był pyszny,
Składniki:
- 30 dag kurek
- 1 mała cebula
- 4 łyżki sera mascarpone (opcjonalnie śmietana 36 %)
- 2 łyżki gorczycy
- 50 g masła
- sól, biały pieprz do smaku
Przygotowanie:
Oczyszczone, umyte kurki przekładamy do rondelka, zalewamy wrzącą wodą i obgotowujemy przez ok. 5 minut, odcedzamy je na durszlaku, odciskamy nadmiar płynu.
Na suchej patelni prażymy białą gorczycę, aż poczujemy intensywny zapach i zacznie „wyskakiwać” z patelni podobnie jak to się dzieje podczas przygotowywania popcornu. Zdejmujemy patelnię z ognia i dodajemy 50 g masła, czekamy aż masło się roztopi.
Na patelnię z masłem i gorczycą wrzucamy pokrojoną w drobną kostkę cebulę, którą szklimy na niewielkim ogniu.
Gdy cebula się zeszkli, a gorczyca ściemnieje, dokładajemy odciśnięte kurki. Smażymy kurki pod przykryciem na niewielkim ogniu przez ok. 15 minut mieszając od czasu do czasu.
Dodajemy serek mascarpone (opcjonalnie kremówkę), dokładnie mieszamy i doprowadzamy do wrzenia.
Doprawiamy sos solą i białym pieprzem (nie będzie widoczny) i gotujemy sos jeszcze przez chwilkę.
Ta gorczyca w daniu, bardzo mnie zaintrygowała, ciekawi mnie smak tego sosu.
Myślę że jest mały błąd w ilości kurek pozdrawiam:-)
Literówka, ale dziękuję za uwagę 🙂