Gołąbki z ryżem i kurkami przygotowałam w zeszłym roku, zrobiłam je wtedy na beztłuszczowej patelni Dry Cooker. Gołąbki z powyższego przepisu są wegetariańskie, nie mają mięsa, ani tłuszczu, mogą je jeść osoby, które dbają o linię.
Tym razem Gołąbki z kurkami w sosie śmietankowo-koperkowym przygotował Piotrek. Farsz do gołąbków jest mięsno-ryżowo-kurkowy, taki mix jesienny. Farsz jest bardzo smaczny. Jak ktoś lubi grzyby leśne, to gołąbki z kurkami będą mu bardzo smakować.
W osobnym naczyniu Piotrek przygotował dla Rafała gołąbki w sosie pomidorowym, który nie jada grzybów.
Gołąbki z kurkami w sosie śmietankowo-koperkowym można przygotować na zwykłej, głębokiej patelni, ale Dry Cooker z dziurkami w środku idealnie się spisuje w kuchni. Gotowałam na niej również gołąbki bez zawijania.
SKŁADNIKI:
- 20 dag kurek
- 20 dag mięsa mielonego z szynki
- 100 g ryż Parboiled Kupiec,
- 1 cebula
- 150 ml rosołu
- kapusta: 6 liści kapusty
- chili w młynku Kotanyi
- sól do smaku
- 1łyżka oleju do smażenia
na sos:
- 25 dag kurek
- 1 mała cebula
- 1/2 szklanki śmietana 36 %
- 50 g masła
- sól, biały pieprz do smaku
- 1 łyżka siekanego koperku, może być suszony
Sos z kurek, podobnie jak z innych grzybów, przygotujemy zalewając podsmażone na maśle z cebulą, posiekane drobno kurki wywarem warzywnym, albo rosołem, gotując i zagęszczając śmietanką kremową z dodatkiem siekanego koperku.
PRZYGOTOWANIE:
Gotujemy 1 torebkę ryżu Parboiled, lubimy ten ryż gdyż nigdy się nie rozpada, nie idzie go przegotować. Z kapusty wykrawamy głąb i parzymy lekko kapustę. Liście rozdzielamy. Ścinamy zgrubiałe nerwy liściowe. Kurki siekamy, cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju, doprawiamy solą i chili. Mieszamy kurki z ryżem, oraz surowym mięsem mielonym, doprawiamy do smaku pieprzem, solą, wszystko dokładnie mieszamy. Każdy liść kapusty solimy, a następnie nakładamy po ok. 3-4 łyżki farszu, zakładając boki liści do środka, a następnie zwijamy w rulon. Robimy 6 dużych gołąbków. Gołąbki układamy na patelni i podsmażamy z obu stron na 1 łyżce oleju. Gołąbki zalewamy 1 szklanką rosołu. Przykrywamy pokrywką i dusimy około 25 minut aż gołąbki będą miękkie. Gołąbki podajemy z sosem śmietankowo-koperkowym, ale będą również smakować z sosem pomidorowym, czy też bez niczego.
Smacznego.
Pingback: Gołąbki z modrej kapusty - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pingback: Gołąbki z kaszą jaglaną, pieczarkami, marchewką na oleju rzepakowym - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię