Gulasz z serc drobiowych

Serca drobiowe kupujemy z myślą o gulaszu z kaszą i buraczkami, gdyż razem z Piotrem uwielbiamy wszelkie podroby.
Gulasz z serc drobiowych.

gulasz z serc

Składniki:
  • 1 kg serc drobiowych,
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej,
  • 2 bulionetki pieczeniowe lub kostka pieczeniowa,
  • sól i chilli  do smaku,
  • 1 łyżka oleju,

Serca drobiowe odmoczyć w zimnej wodzie, usunąć wszelkie zanieczyszczenia w postaci krwi i ugotować je w wodzie prawie do miękkości. Następnie je przestudzić, wyciąć żyły i kanaliki, a resztę pokroić w plasterki. Cebulę pokroić w kostkę, wrzucić na patelnię z łyżką oleju i lekko ją poddusić. Wsypać do cebuli pokrojone serca i razem przesmażyć, doprawiając je delikatnie solą i chilli. Dodać bulionetki, wymieszać, podlać wrzącą wodą i dusić do miękkości. W razie potrzeby uzupełniać wrzącą wodą. Zagęścić skrobią wymieszaną w małej ilości wody i jeszcze chwilkę gotować aż sos zgęstnieje. Podajemy z ugotowana kasza jęczmienna i buraczkami.

gulasz z serc

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *