Warsztaty kulinarne z Kamis

W marcu odbyły się warsztaty organizowane przez Kamis, które były nagrodą w konkursie z portalu Polskagotuje.pl za zupę.  Warsztaty odbyły się w siedzibie SmArt Studio w Warszawie. Zajęcia prowadził szef kuchni Maciej Wawryniuk. Tematem spotkania były danie Wielkanocne. Ponadto na samym początku zapowiedziano, że nasze dania będą ocenianie, a zwycięska para wygra Parowar 37Z010 marki Zelmer

Pracowaliśmy w zespołach dwu osobowych – ja gotowałam razem z moim mężem Piotrem.

Kopia warszt Kamis1

Mieliśmy do przygotowania trzy dania:
1) Domową szynkę nadziewaną chrzanem z jajkiem i szczypiorkiem, Piotrek „pochrzanił” farsz po swojemu, dzięki czemu wszyscy co go kosztowali twierdzili, że jest bardzo smaczny.

szynka

2) Królika z rozmarynem duszonym w białym winie
3) Białą kiełbasę w cieście z konfiturą z czerwonej cebuli, trochę pokombinowałam z ciastem.

Nasza konfitura z czerwonej cebuli swój smak  zawdzięczała swoim tajemnym składnikom: brandy, miodu, octu balsamicznego i odrobiny majeranku.
Jak zrobić konfiturę z czerwonej cebuliDo czego podać konfiturę z czerwonej cebuli?

Część zespołów przygotowywała to samo co my a niektórzy inne dania :
1) Pomidorki nadziewane pastą jajeczną z anschois z oliwkami
2) Wielkanocną zupę chrzanową z kalarepą
3) Sandacz w sosie szczawiowym
4) Wiosenna sałatka z jajami przepiórczymi i sosem z tuńczyka
5) Pasztet z warzyw

Sami przyznacie, że wszystko brzmi pysznie, a dania wyglądały smakowicie. Każdy się bardzo starał by wszystko ładnie się prezentowało na stole.
Przyznam, się, że nie skosztowałam wszystkich dań, ale bardzo mi smakował pasztet warzywny. Wszystkie aromatyczne przyprawy dostarczyła oczywiście firma Kamis które były najlepszej jakości.
Kiedy już wszyscy poustawiali swoje dania, jury naradzało się komu przyznać nagrodę?
Atmosfera była bardzo miła, trochę było czuć w powietrzu atmosferę rywalizacji. Poznaliśmy  osoby, które znaliśmy tylko z Internetu, a więc wieczór zaliczamy do bardzo udanych. Zdjęć zrobiłam tylko kilka bo nie było na to czasu, ale mam nadzieję, że fotograf, który nam cały czas towarzyszył zadba o ich dostarczenie.

Po kolacji, na pożegnanie, wszyscy uczestnicy dostali jeszcze firmowe upominki przydatne w kuchni. A my dodatkowo parowar za danie: białą kiełbasę z konfiturą, niby proste, ale jak powiedział pan Maciej Wawryniuk danie, które jemu najbardziej kojarzy sie z Wielkanocą, a my trochę inaczej niż inni je przygotowaliśmy, ułożyliśmy i do tego nasza konfitura była bardzo smaczna.

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *