Piernikowe serca z lukrem

Dzisiaj proponuję najłatwiejszy przepis na pierniczki. Co prawda mam na blogu przepisy na pierniczki : świąteczne pierniczki, świąteczne pierniczki z lukrem i piernikowe choinki. ale ten przepis jest najlepszy. Przepis, ten doskonale sprawdza się przy pieczeniu świątecznych pierniczków w hurtowych ilościach.  Ciasto przygotowuje się bardzo łatwo i szybko, oprócz miski, łyżki wystarczy jedynie sprawna ręka. Pierniczki wychodzą pyszne, delikatne. Część pierniczków posypałam przed pieczeniem karmelem z wanilią w młynku, pachną po upieczeniu i błyszczą.
Piernikowe serca z lukrem są najlepsze do chrupania w czasie Świąt Bożego Narodzenia.

Piernikowe serca z lukremPiernikowe serca z lukrem

Składniki:
3 szklanki mąki pszennej (1/2 kg)
4 pełne łyżki miodu  lipowego
1 szklanka cukru pudru
125 g  margaryny Palma z Murzynkiem
1 jajko
1 pełna łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta soli
3  łyżeczki przyprawy do pierników Kotanyi
karmel i wanilia w młynku Kotanyi

Margarynę, miód i przyprawę do piernika podgrzewamy w rondelku aż masa stanie się płynna, studzimy.
Do miski przesiewamy mąkę z sodą i solą, dodajemy cukier puder, mieszamy, wlewamy rozpuszczoną margarynę z miodem i przyprawą, dodajemy jajko. Ciasto dokładnie wyrabiamy drewnianą łyżką, aż ciasto będzie gładkie i lśniące.  Gotowe ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 1 godzinę aby się schłodziło.Stolnicę delikatnie posypujemy mąką. Ciasto dzielimy na kilka części i stopniowo rozwałkowujemy je na grubość ok. 0,4-0,5 cm, wycinamy pierniczki w kształcie serca. Piernikowe serca układamy  na papierze do pieczenia w niewielkich odstępach, gdyż pierniczki za sprawą sody lekko rosną . Część piernikowych serc posypujemy karmelem z wanilią.

Pieczemy ok. 8 minut w 160 stopniach na złocisty kolor, lepiej niech pierniczki będą bledsze, niż by miały się przypalić.

Przestudzone pierniczki ozdabiamy kremem dekoracyjnym i srebrnymi perełkami Dr. Oetkera. Zostawiamy aby lukier zastygł, następnie
przekładamy pierniczki do metalowego pudełka, a jeśli chcemy by świąteczne pierniczki szybciej zmiękły, wkładamy do puszki skórkę od jabłka.
SAM_0230SAM_0233
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

4 myśli nt. „Piernikowe serca z lukrem

  1. Pingback: Deser piernikowy na kefirze - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

  2. Pingback: Ciasteczka maślane z karmelem - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

  3. Pingback: TOP 13. Najlepsze przepisy na ciasteczka i słodkości na Boże Narodzenie - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *