Dzisiaj proponuję najłatwiejszy przepis na pierniczki. Co prawda mam na blogu przepisy na pierniczki : świąteczne pierniczki, świąteczne pierniczki z lukrem i piernikowe choinki. ale ten przepis jest najlepszy. Przepis, ten doskonale sprawdza się przy pieczeniu świątecznych pierniczków w hurtowych ilościach. Ciasto przygotowuje się bardzo łatwo i szybko, oprócz miski, łyżki wystarczy jedynie sprawna ręka. Pierniczki wychodzą pyszne, delikatne. Część pierniczków posypałam przed pieczeniem karmelem z wanilią w młynku, pachną po upieczeniu i błyszczą.
Piernikowe serca z lukrem są najlepsze do chrupania w czasie Świąt Bożego Narodzenia.
Składniki:
3 szklanki mąki pszennej (1/2 kg)
4 pełne łyżki miodu lipowego
1 szklanka cukru pudru
125 g margaryny Palma z Murzynkiem
1 jajko
1 pełna łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta soli
3 łyżeczki przyprawy do pierników Kotanyi
karmel i wanilia w młynku Kotanyi
Pieczemy ok. 8 minut w 160 stopniach na złocisty kolor, lepiej niech pierniczki będą bledsze, niż by miały się przypalić.
Ale pięknie udekorowane są te pierniczki, aż szkoda je jeść.
Pingback: Deser piernikowy na kefirze - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pingback: Ciasteczka maślane z karmelem - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pingback: TOP 13. Najlepsze przepisy na ciasteczka i słodkości na Boże Narodzenie - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię