Makaron penne i Gulasz z indyka i kurkami, to autorstwo Piotra. Dobrze jest mieć takiego męża:)
SKŁADNIKI:
- 50 dag mięsa gulaszowego z indyka
- sól morska i pieprz młotkowany z kolendrą
- 1 łyżeczka suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią
- 1 bulionetka pieczeniowa
- 2 łyżki oleju
- 20 dag kurek
- 1/2 cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka semoliny
Kawałki mięsa gulaszowego pokroić na drobniejsze kawałki, przełożyć do miski, dodać przyprawy, dokładnie wymieszać i wstawić na 40 minut do lodówki. Następnie poddusić cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek, dodać mięso i podsmażyć na złoto, podlać wrzącą wodą, dodać bulionetkę i dusić 30 minut aż płyn się zredukuje, dodać rozmrożone kurki i dusić dalsze 5 minut. Łyżeczkę semoliny wymieszać z małą ilością wody, wlać do garnka i dusić chwilkę aż zrobi się sos. Makaron Penne gotujemy al dente w osolonej wodzie, odcedzamy na durszlaku i wykładamy na talerze. Polewamy sosem z mięsem i kurkami, dekorujemy młodymi listkami zielonej pietruszki.