Penne i Gulasz z kurkami

Makaron penne i Gulasz z indyka i kurkami, to autorstwo Piotra. Dobrze jest mieć takiego męża:)

IMG_0382

SKŁADNIKI:

  • 50 dag mięsa gulaszowego z indyka
  • sól morska i pieprz młotkowany z kolendrą
  • 1 łyżeczka suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią
  • 1 bulionetka pieczeniowa
  • 2 łyżki oleju
  • 20 dag kurek
  • 1/2 cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka semoliny

Kawałki mięsa gulaszowego pokroić na drobniejsze kawałki, przełożyć do miski, dodać przyprawy, dokładnie wymieszać i wstawić na 40 minut do lodówki. Następnie poddusić cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek, dodać mięso i podsmażyć na złoto, podlać wrzącą wodą, dodać bulionetkę i dusić 30 minut aż płyn się zredukuje, dodać rozmrożone kurki i dusić dalsze 5 minut. Łyżeczkę semoliny wymieszać z małą ilością wody, wlać do garnka i dusić chwilkę aż zrobi się sos. Makaron Penne gotujemy al dente w osolonej wodzie, odcedzamy na durszlaku i wykładamy na talerze. Polewamy sosem z mięsem i kurkami, dekorujemy młodymi listkami zielonej pietruszki.

IMG_0383

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *