Przepis na sernikowe tartaletki z żurawiną przygotowałam specjalnie na otwarcie lokalu Fundacji Marchewkowe. Trochę zmodyfikowałam mój przepis na sernikowe tartaletki z malinami. Podobne są też do rustykalnych tartaletek z kremem kokosowym. Najważniejsze, że wszystkim te babeczki smakowały.
Do ich przygotowania wykorzystałam produkt naszego sponsora OSM Czarnków- JULIKO serek o smaku waniliowym, który ma lekką, puszystą konsystencję i według mnie doskonale nadaje się do przygotowania mini serniczków.
Tartaletki wspaniale smakowały z posiekaną suszoną żurawiną.
Składniki na 12 mini serniczków:
- 500 g serka waniliowego
- 2 białka
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 kopiasta łyżka mąki pszennej
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1/2 szklanki suszonej żurawiny
- Jako, że do ciasta dodałam same żółtka, do masy sernikowej wykorzystam białka. Białka ubijamy z cukrem pudrem, dodajemy serek waniliowy, oraz łyżką mąki wymieszanej z mąką ziemniaczaną. Wsypujemy do masy serowej posiekane żurawiny, mieszamy łyżką i wkładamy do środka tartaletek.
Składniki na ciasto kruche:
1 szklanka mąki kukurydzianej
1 szklanka mąki pszennej + trochę do podsypania
1/2 szklanki kaszki manny
1/3 szklanki cukru
1/2 łyżeczka soli
125 g masła pokrojonego na kawałki + 1 łyżka do wysmarowania formy na muffiny
1/2 szklanki kefiru
2 żółtka jajek
Przygotowanie: Wszystkie suche składniki wsypujemy do misy robota. Dodajemy masło pokrojone w kostkę, 2 żółtka i kefir. Wyrabiamy szybko ciasto za pomocą haka robota. Robimy z ciasta wałek, zawijamy w folię i schładzamy w lodówce. Silikonową stolnicę podsypujemy delikatnie mąką, ciasto dzielimy na 12 kawałków, które po kolei rozpłaszczamy dłonią w kształt koła większego niż dołek w formie na muffiny. Wkładamy każdy kawałek ciasta i robimy niedbałe fale, gdyż tarteletki mają być rustykalne, a nie gładkie. Masę serową wkładamy do każdej tartaletki.
Rozgrzewamy piekarnik do 160 stopni C z termoobiegiem, wkładamy blachę z serniczkami i zmniejszamy temperaturę do 120 stopni i pieczemy tartaletki przez około 30 minut, przykrywamy papierem do pieczenia i ponownie zwiększamy temperaturę do 160 stopni i pieczemy jeszcze 10-15 minut. Studzimy.
Po upieczeniu sernikowe tartaletki polewamy rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą.
Pięknie się prezentują. Muszą być smaaaczne!:)
Pingback: Galette z serem i truskawkami - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię