Ach sałatki! Na blogu zebrał się już spory zbiór sałatek.
Czemu? My bardzo lubimy sałatki, wszelkie sałatki, owocowe, warzywne z wędliną, z kurczakiem, serem czy też z rybami. Sałatki takie cieszą oko, są przy tym smaczne i sycące.
Dzisiaj proponuję przygotować lekką sałatkę, ta kolorowa sałatka składa się z mixu sałat, gotowanego jajka, pomidora i kremowego sosu coś a la sos vinegrette (winegret). Do tego grzanki z chleba. Jeśli zrezygnujemy z chleba to będzie to lekka dietetyczna sałatka typu light.
- mix sałaty,
- 2 pomidory,
- 2 jajka,
- sos
- 1 łyżeczka miodu,
- 1 łyżeczka – musztarda z chili i imbirem,
- 1 łyżeczka – ocet jabłkowy,
- 2 łyżeczki – oliwa z oliwek + 1 łyżeczka do podsmażenia chleba
- 1 kromka chleba,
Mix sałaty układamy do szklanek. Jajka gotujemy na twardo i kroimy na ćwiartki, pomidora myjemy, osuszamy i kroimy w ósemki. Wszystkie składniki wykładamy na sałatę, polewamy sosem. Składniki sosu łączymy ze sobą i mieszamy aż powstanie kremowy sos. Sałatkę polewamy sosem tuż przed podaniem. Chleb skrapiamy oliwą i podsmażamy. Po usmażeniu kroimy chleb na pół.
Smacznego!
Nie pogardziła bym taką sałatką na lunch w pracy 😉
Ja też 🙂