Na Święta zawsze przygotowuję galaretę z kurczaka, zwaną też galantyna drobiowa. Gdy robię ją na Wielkanoc dodaję do każdej porcji plasterek ugotowanego jajka.
Galantyna z kurczaka z jajkiem i groszkiem
- 2 szt. dużych mięsnych porcji rosołowych kurczaka (2,5 kg)
- 1 pęczek włoszczyzny,
- 1 szt. bulionetka lub kostka warzywna,
- do smaku sól i pieprz kolorowy,
- 5 łyżeczek żelatyny,
- groszek konserwowy
- 2 jajka ugotowane a twardo
Przygotowanie: Włoszczyznę oczyszczamy i wraz z porcjami rosołowymi zalewamy 1,5 l wody, dodajemy 1 łyżeczką soli i gotujemy na małym ogniu, Po około 1/2 godzinie dodajemy bulionetkę warzywną, doprawiamy pieprzem i gotujemy jeszcze 15 minut. Mięso przekładamy do miski, studzimy i obieramy mięso, rozdrabniając je na mniejsze kawałki. Warzywa wyciągamy z wywaru, będziemy potrzebować marchewkę, którą kroimy w kostkę. Wywar przecedzamy przez gazę, (płynu powinno zostać około 1 litra) jeżeli jest potrzeba to doprawiamy, doprowadzamy do wrzenia i dodajemy 4-5 łyżeczek żelatyny i dokładnie mieszamy trzepaczką do rozpuszczenia żelatyny. Wywar studzimy. Na dno przygotowanych miseczek wsypujemy zmielony kolorowy pieprz i układamy na środku plaster ugotowanego jajka, 4 kostki marchewki i między nimi po 2 ziarna groszku konserwowego. Mięso układamy w miseczkach do 3/4 wysokości, posypujemy kostkami marchewki i 1 łyżeczką groszku. Wywar wlewamy do miseczek i wstawiamy do lodówki by wszystko stężało. Na drugi dzień, długim cienkim nożem, obkrajamy galantynę wokół rantu , odwracamy i wykładamy na podłużny półmisek. Dekorujemy natką pietruszki.