Prosta i szybka przekąska na święta i różne uroczystości – Jajka faszerowane, tym razem przygotowane przez Piotra. Bardzo smaczne i cieszące oko danie.
Jajka faszerowane farszem z szynki można podać na Wielkanoc, czy też Sylwestra. Na tych uroczystościach zawsze podajemy jajka faszerowane różnymi farszami czy też kremami.
składniki:
- 5 jajek,
- 10 plastrów polędwicy
- 2 łyżki majonezu Winiary
- szczypiorek
- sól morska Kamis
- pieprz kolorowy Kamis
- sałata, rzeżucha, mini ogórki marynowane
Przygotowanie: 5 jajek myjemy i wkładamy do rondelka, zalewamy je zimną wodą, dodajemy 1 łyżeczkę soli, doprowadzamy do wrzenia, gotujemy 8 minut, studzimy. Zawsze wychodzą idealne jajka na twardo. Obieramy jajka ze skorupek i przekrawamy na połówki. 5 plastrów polędwicy kroimy w drobną kostkę, wsypujemy je do miski,dodajemy siekany szczypiorek, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy 2 kopiaste łyżki majonezu i dokładnie mieszamy. Nakładamy farsz łyżką na połówki jajek, formujemy je i układamy na specjalnym półmisku do jajek. 5 plastrów polędwicy kroimy na pół, każdy pasek zwijamy, wbijamy po 3 sztuki na wykałaczki i układamy na środku szklanego pojemnika z jajkami, doprawiamy pieprzem. Dekorujemy sałatą, ogóreczkiem, rzeżuchą.