Ostatnio jestem zalatana, nie chce mi się myć po obiedzie naczyń, więc przygotowuję pieczone w woreczku udka kurczaka na różne sposoby, zmieniam tylko przyprawy i dodatki. Wystarczy tylko 2 posolone, popieprzone udka kurczaka skropić oliwą, dodać 2 łyżeczki ziół prowansalskich, trochę roztartego czosnku (2 ząbki) albo czosnku granulowanego oraz 100 ml soku jabłkowego i zamknąć w woreczku do pieczenia.
Zostawić wszystko na kilka godzin do zamarynowania ułożyć w jednej części naczynia żaroodpornego i wstawić na godzinę do nagrzanego do 180 stopni piekarnika . Pyszny, soczysty i aromatyczny Kurczak pieczony w ziołach prowansalskich. Wystarczyło tylko po upieczeniu rozciąć woreczek i wyłożyć na talerz z podsmażonym z czosnkiem świeżym szpinakiem (niezbyt długo, aż stracił surowość) i lekko duszonymi pomidorami koktajlowymi i ziemniakami pieczonymi. Po 30 minutach gdy kurczak się piekł ułożyłam na papierze do pieczenia ćwiartki ziemniaków skropione oliwą oraz również posypane ziołami prowansalskimi, piekły się równocześnie z kurczakiem. Pieczony kurczak to niektórych trywialne, proste i mało atrakcyjne danie, ale jest chude, a dla tych co liczą kalorie to bardzo ważny atut, do tego kurczak jest tani.
Ostatnio piekłam kurczaki z różnymi dodatkami i były również bardzo smaczne:
– Kurczak pieczony z rozmarynem
– kurczak pieczony z majerankiem i papryką
– pieczony kurczak w miodzie i rozmarynie
oraz wiele innych dań z kurczaka w roli głównej
Kurczaka pieczonego w ziołach prowansalskich będę przygotowywać częściej ze względu na swoje walory smakowe.
Czas pieczenia kurczaka podobnie jak pieczenie kaczki zależy od wagi drobiu.