Jak zrobić expresowe Tiramisu bez jaj? Nic prostego, gdyż ta wersja kremu jest bez jajek, które są obowiązkowym składnikiem kremu w klasycznej wersji Tiramisu. Moje Tiramisu jest dla niecierpliwych łasuchów, przygotowuje się w expresowym tempie. Deser idealnie też nadaje się dla niespodziewanych gości. Aby deser przygotować wystarczy mieć słodką śmietankę,serek mascarpone, trochę cukru pudru, kawa i kakao jest prawie w każdym domu, no i niezbędne są dobrej jakości podłużne biszkopty, które nie rozpadną nam się po zamoczeniu w kawie. I to wszystkie składniki expresowego tiramisu.
Mascarpone idealnie nadaje się do różnych kremów, polecam :
Tort z truskawkami na kakaowym biszkopcie z kremem
Tartaletki z musem czekoladowym i orzechami
Bezowy torcik migdałowy
Expresowe Tiramisu to jeden z prostszych i smacznych deserów.
Na blogu jest cała masa deserów 🙂
250 g serka mascarpone
200 ml śmietanki kremówki
1 łyżka cukru pudru
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
1 łyżka amaretto
150 ml gorącej wody
gorzkie kakao do posypania
podłużne biszkopty ja miałam włoskie
Serek mascarpone i śmietankę chłodzimy w lodówce. Śmietankę ubijamy mikserem, pod koniec ubijamy z dodatkiem cukru pudru. Dodajemy do ubitej śmietanki serek mascarpone, mieszamy całość łyżką silikonową, a następnie ponownie ubijamy całość na sztywno tworząc gęsty krem.
Przygotowujemy kawę, studzimy, dodajemy 1 łyżkę likieru amaretto. Ponieważ deser przygotowywałam w kwadratowych szklaneczkach biszkopty kroiłam na pół a następnie zanurzałam na chwilkę w kawie z likierem z amaretto.
2 połówki biszkoptów układamy na dnie szklaneczki, przykrywamy warstwą kremu, posypujemy kakao. Układamy drugą warstwę nasączonych kawą biszkoptów i ponownie przykrywamy je warstwą kremu. Obsypujemy powierzchnię kremu delikatnie kakao i deser jest już gotowy! Deser możemy jeść od razu po przygotowaniu, ale ja go jeszcze schłodziłam w lodówce, ponieważ wtedy smak tego deseru jest idealny.
rewelacja deserek:-) na pewno wykorzystam w wekeendzik:-)