Expresowe Tiramisu

Jak zrobić expresowe Tiramisu? Nic prostego, gdyż ta wersja kremu jest bez jajek, które są obowiązkowym składnikiem kremu w klasycznej wersji Tiramisu. Moje Tiramisu jest dla niecierpliwych łasuchów, przygotowuje się w expresowym tempie. Deser idealnie też nadaje się dla niespodziewanych gości. Aby deser przygotować wystarczy mieć słodką śmietankę,serek mascarpone, trochę cukru pudru, kawa i kakao jest prawie w każdym domu, no i niezbędne są dobrej jakości podłużne biszkopty, które nie rozpadną nam się po zamoczeniu w kawie. I to wszystkie składniki expresowego tiramisu.

Mascarpone idealnie nadaje się do różnych kremów, polecam :

Tort z truskawkami na kakaowym biszkopcie z kremem

Tartaletki z musem czekoladowym i orzechami

Bezowy torcik migdałowy

Expresowe tiramisuSAM_2218

Expresowe Tiramisu to jeden z prostszych  i smacznych deserów.
Na blogu jest cała masa deserów 🙂

250 g serka mascarpone
200 ml śmietanki kremówki
1 łyżka cukru pudru
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
150 ml gorącej wody
gorzkie kakao do posypania
podłużne biszkopty ja miałam włoskie

Serek mascarpone i śmietankę chłodzimy w lodówce. Śmietankę ubijamy mikserem, pod koniec ubijamy z dodatkiem cukru pudru. Dodajemy do ubitej śmietanki serek mascarpone, mieszamy całość łyżką silikonową, a następnie ponownie ubijamy całość na sztywno tworząc gęsty krem.

Przygotowujemy kawę, studzimy. Ponieważ deser przygotowywałam w kwadratowych szklaneczkach biszkopty kroiłam na pół a następnie zanurzałam na chwilkę w kawie.
2 połówki biszkoptów układamy na dnie szklaneczki, przykrywamy warstwą kremu, posypujemy kakao. Układamy drugą warstwę nasączonych kawą biszkoptów i ponownie przykrywamy je warstwą kremu. Obsypujemy powierzchnię kremu delikatnie kakao i deser jest już gotowy! Deser możemy jeść od razu po przygotowaniu, ale ja go jeszcze  schłodziłam w lodówce, ponieważ wtedy smak tego deseru jest idealny.

SAM_2202Expresowe tiramisu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

Jedna myśl nt. „Expresowe Tiramisu

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.