Chłodniki warzywne jadam regularnie przez cały rok! Przygotowuję je ze świeżych warzyw na bazie zimnego kefiru lub jogurtu naturalnego. Chłodnik z avocado / awokado to świetny pomysł na ochłodę w ciepły marzec. Dodając do niego jogurt, trochę rukoli, sok z cytryny i świeżą natkę pietruszki, oraz sosu chili, otrzymamy fantastyczną, orzeźwiającą kremową zupę. Do dekoracji wykorzystałam kawałek avocado, pomidor koktajlowy (można go lekko poddusić z sosem balsamico) i natkę pietruszki.
Chłodnik z avocado / awokado nie tylko apetycznie wygląda, ale też doskonale smakuje.
Polecam również:
Koktajl warzywny ze szpinakiem ze świeżego szpinaku.
Zielony chłodnik z grzankami
Chłodnik z botwinki na jogurcie
Koktajl warzywny z koperkiem
- 100 ml jogurtu naturalnego,
- 1 dojrzałe avocado,
- garstka rukoli,
- sok z ½ cytryny,
- 50 ml wody gazowanej,
- Sól i pieprz,
- 1 łyżeczka pikantnego sosu chili
- natka pietruszki
Przygotowanie: Do pojemnika blendera wkładamy obrane avocado, garstkę rukoli, jogurt, wodę gazowaną, sok z cytryny, sos chili, natkę pietruszki, oraz sól i pieprz, miksujemy na gładką masę. Podajemy zupę / chłodnik z kawałkami avocado, pietruszką oraz pomidorkami koktajlowymi (polecam je lekko poddusić z balsamico i odrobiną cukru). Przed podaniem chłodzimy w lodówce przez 10 – 15 minut.
Smacznego!
P.S
Czy zdarza Wam się czasami coś zjeść nie ruszając przy tym palcem i nie wchodząc do kuchni? Moje studiujące w Poznaniu dziecko często zamawia jedzenie na telefon. Gdy ma ochotę na smaczne jedzenie nie wychodząc z domu, wchodzi na tę stronkę z lokalnymi knajpkami a jedzenie przywożone jest bezpośrednio do domu.
Pingback: Chłodnik ze szczawiu z rzodkiewką i ogórkiem - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pingback: Sałatka warzywna z awokado - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pingback: Pasta z jajek i awokado - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię