Szparagowe cordon bleu.
Kotlet szwajcarski (sznycel cielęcy) czyli oryginalny cordon bleu robi się z rozbitej cielęciny z dodatkiem szynki i sera, panieruje jak kotlet schabowy i smaży, ja zrobiłam zaś Szparagi a’la Cordon Bleu.
To coś innego i niezwykle pysznego na obiad. Nie martwcie się, danie nie jest ani skomplikowane ani pracochłonne!
Spargel cordon bleu to bardzo pyszny pomysł na szparagi wg mnie tak przygotowane szparagi są jeszcze lepsze niż grillowane roladki szparagowe w szynce szwarcwaldzkiej.
W tym tygodniu robiłam Spargel cordon bleu już drugi raz, tak Piotrowi to danie smakuje.
Jeśli szukasz innych przepisów ze szparagami to zerknij: 12 przepisów na szparagi.
Szparagowe cordon bleu:
2 szparagi zielone na roladkę / porcję
sol i pieprz do smaku
1 plaster sera żółtego na roladkę
1 plaster gotowanej szynki na roladkę
1-2 jajka + 2 łyżki mleka
mąka, bułka tarta do obtoczenia
olej do smażenia
Jak przygotować szparagowe Cordon bleu?
Umyj szparagi i odetnij zdrewniałe końcówki i obierz. Ja brałam na roladkę 2 szparagi, a na porcję 2 roladki na osobę, zielonych szparagów nie trzeba gotować, białe zaś ugotuj w osolonej wodzie ze szczyptą cukru, aż nie będą al dente. Wyjąć z wody i dobrze odsączyć.
Na szynce kładziemy plaster sera, na to 2 szparagi. Zawijamy zaczynając od brzegu szparagi w duży plaster sera i szynki, zabezpieczamy roladkę wykałaczkami. Roladki szparagów obtaczamy najpierw w mące, następnie w roztrzepanym z mlekiem, solą i pieprzem jajku, a na końcu w bułce tartej. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy szparagi z obu stron na złoty kolor. Podajemy na ciepło z gotowanymi ziemniakami i ulubioną surówką jako danie główne, poza tym można je podać na zimno jako przystawkę. Najlepiej używać dobrej gotowanej szynki i sera.