Babki majonezowe obok serników to nasze ulubione wielkanocne wypieki, są smaczne, lekkie, puszyste i wilgotne. Polecałam już dwa przepisy na babki majonezowe: babka jasna z cytrynowym lukrem i babka kakaowa z polewą czekoladową. A dzisiaj na blogu ekspresowy przepis na babkę marmurkową, którą wykorzystujemy do święconki, gdyż pieczona jest w małych foremkach na babeczki. Babki mini są również ozdobą wielkanocnego stołu. Te babeczki można upiec nawet w sobotę, wystarczy nam ok. 35 minut razem z pieczeniem.
Babeczka marmurkowa. Babeczka do święconki. (3 sztuki):
½ szklanki mąki ziemniaczanej
½ szklanki mąki pszennej
1 łyżka gorzkiego kakao
1/2 szklanki cukru
2 jajka
2 kopiaste łyżki majonezu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
cukier puder i żółty cukier dekoracyjny
Przygotowanie: Piekarnik rozgrzewamy do 160°C z włączonym termoobiegiem. Jeśli nie mamy funkcji termo obiegu to włączamy piekarnik na 175 stopni C.
W tym przepisie wszystkie składniki (oprócz kakao) przekładamy do misy robota i miksujemy tak długo aż cukier się rozpuści. 1/3 ciasta odkładamy i dodajemy do niego kakao, szybko mieszamy łyżką. Do foremek wysmarowanych tłuszczem i obsypanych bułką tartą, nakładamy naprzemiennie jasne i ciemne ciasto aż do wyczerpania składników, wyrównujemy powierzchnię obstukując foremką o blat. Babki pieczemy około 30 min. (aż ciasto będzie miało złoty kolor i będzie odchodzić od brzegów foremki). Foremki wyciągamy z piekarnika, wyjmujemy je z foremek po ostygnięciu. Marmurkowe babki majonezowe obsypujemy cukrem pudrem, a na środku układamy kryształy żółtego cukru dekoracyjnego, można je też polukrować lub posmarować polewą czekoladową. Smacznego!
Jaki majonez?
Jeśli kupny, to Winiary.