Babka majonezowa, która zawsze wychodzi. Ma wyśmienity smak i wygląd, będzie też pełnić element dekoracyjny wielkanocnego stołu. Babkę można upiec w ostatniej chwili, zajmie to tylko trzy kwadranse. Bardzo prosta, z cytrynową nutą, z dodatkiem majonezu. Babkę majonezową oblałam cytrynowym lukrem, obsypałam niewielką ilości otartą skórką z cytryny i słodkimi perełkami.
Babka majonezowa z nutą cytrynową:
składniki:
½ szklanki mąki ziemniaczanej
½ szklanki mąki pszennej
¾ szklanka cukru
4 jajka
4 łyżki majonezu dekoracyjnego Winiary
1 łyżeczka proszku do pieczenia np. Winiary
Cukier puder i sok z cytryny na lukier
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzewamy do 160°C z włączonym termoobiegiem.
Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodajemy cukier i cukier cytrynowy, miksujemy aż cukier się rozpuści. Dodajemy żółtka i łączymy. Oba rodzaje mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Do masy jajecznej dodajemy stopniowo mąkę i delikatnie mieszamy. Na samym końcu dodajemy majonez, łaczymy.
Przekładamy ciasto do formy wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą, pieczemy około 45 min. Babkę wyciągamy z piekarnika, wyjmujemy z formy po ostygnięciu. Babkę majonezową smarujemy lukrem przygotowanym z mieszanki cukru pudru i odrobiny soku z cytryny. Babkę dekorujemy skórką z cytryny i kolorowymi perełkami.
Polecam ten przepis na babkę majonezową, gdyż robi się ją ekspresowo, w przysłowiowej przerwie na reklamę 😉 Smacznego!
Piekłam niejednokrotnie majonezową i bardzo mi smakuje. Twoja wygląda bardzo apetycznie!
Wygląda cudownie 🙂
Pingback: Kakaowa babka majonezowa - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pingback: Przepisy na babki wielkanocne - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię