Bajaderki to świetny pomysł na wykorzystanie resztek ciasta i bakalii. Tym razem nadałam drugie życie pierniczkom, z których wyszły najlepsze bajaderki jakie jadłam do tej pory w życiu 🙂 Zmiksowane Lebkuchen w połączeniu z odrobinką alkoholu, powideł, gorzkiej czekolady stworzyły smaczną całość. Bajaderki oblane zostały mleczną kuwerturą i obsypane dodatkami: migdałami, kolorową posypką, różowym cukrem i orzechami. Niebo w gębie! Bajaderki będą podane w sylwestrowy wieczór, są jak przystawki finger food, czyli na jeden kęs, no może na dwa kęsy 😉 Ostatnio podawałam Wam przepis pyszne Czekoladowe trufle. ten przepis również Wam polecam.
Przepis na najlepsze Bajaderki piernikowe:
Składniki na ok. 16 sztuk:
200 g pierniczki Lebkuchen
2 łyżki domowych powideł bez cukru
100 g czekolady gorzkiej
1 łyżka margaryny Palma w złotym opakowaniu lub masła
1 łyżka nalewki pomarańczowej
200 g Kuvertüre Volmilch (mleczna kuwertura)
Siekane migdały, kolorowe posypki, różowy cukier, zmiksowane orzechy
Przygotowanie: Pierniczki mielimy w szatkownicy, przekładamy je do miski i mieszamy z powidłami bez cukru i odrobiną nalewki pomarańczowej. Rozpuszczamy w rondelku 1 łyżkę margaryny lub masła, dodajemy połamane kawałki gorzkiej czekolady, mieszamy silikonową łyżką do czasu aż czekolada się rozpuści. Dodajemy rozpuszczoną czekoladę do masę piernikowej i dobrze wyrabiamy, a następnie schładzamy masę w lodówce ok. 1-2 godziny.
Formujemy w dłoniach kulki wielkości orzecha włoskiego, odkładamy na folię aluminiową. Ponownie schładzamy w lodówce.
Kuwerturę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Na widelcu zanurzamy słodkie kulki w płynnej kuwerturze, otrząsamy jej nadmiar i odkładamy na folię aluminiową. Przed zaschnięciem czekolady ozdabiamy bajaderki przygotowanymi posypkami, siekanymi migdałami, czy orzechami. Życzę smacznego w Nowym Roku 2015!
Ależ apetyczne 🙂
Wyglądają przesłodko i przepysznie :)) Koniecznie muszę spróbować!
Tymczasem zapraszam także do mnie. Jestem początkującą blogerką, jednak już można znaleźć parę zdrowych i dietetycznych przepisów 🙂
http://zdrowiepodprzykrywka.blogspot.com/
A gdzie można kupić taką kuwerturę Kuvertüre Volmilch ??? Można by ją zastąpić czekoladą deserową?
Z kuwerturą nie miałem jeszcze odczynienia jest łatwiejsza w obróbce niż czekolada czy dokładnie tak samo się zachowuje i jest też tak gęsta po roztopieniu ?
Kupowałam ją w Aldim (w Polce) w dużych hipermarketach też jest, jest typowo przeznaczona do obróbki, ale jak mi się kończy to kupuję czekoladą, ale o bardzo dużej zawartości kakao.
A ja jeszcze nie próbowałam takich bajaderek, dziękuję za przepis! 😀
Proszę 🙂
Pingback: TOP 13. Najlepsze przepisy na ciasteczka i słodkości na Boże Narodzenie - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię