Bajaderki to świetny pomysł na wykorzystanie resztek ciasta i bakalii. Tym razem nadałam drugie życie pierniczkom, z których wyszły najlepsze bajaderki jakie jadłam do tej pory w życiu Zmiksowane Lebkuchen w połączeniu z odrobinką alkoholu, powideł, gorzkiej czekolady stworzyły smaczną całość. Bajaderki oblane zostały mleczną kuwerturą i obsypane dodatkami: migdałami, kolorową posypką, różowym cukrem i orzechami. Niebo w gębie! Bajaderki będą podane w sylwestrowy wieczór, są jak przystawki finger food, czyli na jeden kęs, no może na dwa kęsy
Ostatnio podawałam Wam przepis pyszne Czekoladowe trufle. ten przepis również Wam polecam.
Przepis na najlepsze Bajaderki piernikowe:
Składniki na ok. 16 sztuk:
200 g pierniczki Lebkuchen
2 łyżki domowych powideł bez cukru
100 g czekolady gorzkiej
1 łyżka margaryny Palma w złotym opakowaniu lub masła
1 łyżka nalewki pomarańczowej
200 g Kuvertüre Volmilch (mleczna kuwertura)
Siekane migdały, kolorowe posypki, różowy cukier, zmiksowane orzechy
Przygotowanie: Pierniczki mielimy w szatkownicy, przekładamy je do miski i mieszamy z powidłami bez cukru i odrobiną nalewki pomarańczowej. Rozpuszczamy w rondelku 1 łyżkę margaryny lub masła, dodajemy połamane kawałki gorzkiej czekolady, mieszamy silikonową łyżką do czasu aż czekolada się rozpuści. Dodajemy rozpuszczoną czekoladę do masę piernikowej i dobrze wyrabiamy, a następnie schładzamy masę w lodówce ok. 1-2 godziny.
Formujemy w dłoniach kulki wielkości orzecha włoskiego, odkładamy na folię aluminiową. Ponownie schładzamy w lodówce.
Kuwerturę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Na widelcu zanurzamy słodkie kulki w płynnej kuwerturze, otrząsamy jej nadmiar i odkładamy na folię aluminiową. Przed zaschnięciem czekolady ozdabiamy bajaderki przygotowanymi posypkami, siekanymi migdałami, czy orzechami. Życzę smacznego w Nowym Roku 2015!

Ależ apetyczne
Wyglądają przesłodko i przepysznie :)) Koniecznie muszę spróbować!
Tymczasem zapraszam także do mnie. Jestem początkującą blogerką, jednak już można znaleźć parę zdrowych i dietetycznych przepisów
http://zdrowiepodprzykrywka.blogspot.com/
A gdzie można kupić taką kuwerturę Kuvertüre Volmilch ??? Można by ją zastąpić czekoladą deserową?
Z kuwerturą nie miałem jeszcze odczynienia jest łatwiejsza w obróbce niż czekolada czy dokładnie tak samo się zachowuje i jest też tak gęsta po roztopieniu ?
Kupowałam ją w Aldim (w Polce) w dużych hipermarketach też jest, jest typowo przeznaczona do obróbki, ale jak mi się kończy to kupuję czekoladą, ale o bardzo dużej zawartości kakao.
A ja jeszcze nie próbowałam takich bajaderek, dziękuję za przepis!
Proszę
Pingback: TOP 13. Najlepsze przepisy na ciasteczka i słodkości na Boże Narodzenie - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię