Błyskawiczny jabłecznik

Dzisiaj proponuję uniwersalny przepis na błyskawiczne ciasto z owocami, tym razem z błyskawiczny jabłecznik.  Dzisiaj nie mieliśmy czasu, ale chęć na słodkie była. Jabłecznik przygotowuje się w mikrofalówce, ale można go też przygotować w piekarniku, ale trwa to 30 minut dłużej. Ciasto robi się go bardzo szybko, można wykorzystać do jego zrobienia różne owoce. Jest puszysty i wilgotny, ja polałam go dodatkowo polewą czekoladową i posypałam jabłecznik dodatkowo orzechami oraz karmelem i wanilią w młynku.

1, 5 szklanki mąki

2 jajka

1/3 szklanki oleju

1/3 szklanki mleka

1/3 szklanki wody gazowanej

8 łyżeczek cukru

2 łyżeczki proszku do pieczenia

2 jabłka

polewa czekoladowa

karmel i wanilia w młynku

Przygotowanie:

Jajka wbijamy do miski, dodajemy cukier puder, karmel i wanilię i miksujemy trzepaczką Triblade. Dodajemy olej i mleko, miksujemy dalej. Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wodę gazowaną, miksujemy dalej.
Z umytych jabłek usuwamy gniazdka nasienne, kroimy w paski i układamy na dnie formy, wolne miejsca posypujemy orzechami i karmelem z wanilią. Ciasto wykładamy do silikonowej formy. Wstawiamy do mikrofalówki na 15 min na maksymalną temp.Jeśli chcecie upiec  w piekarniku to pieczemy w 180 C z termoobiegiem około 45 min.

Z silikonowej formy wyjmujemy jabłecznik bez problemu na talerz,  ja posypałam dodatkowo karmelem z wanilią, udekorowałam polewą czekoladową i posypałam orzechami.

Gdy jest jeszcze ciepły jest najlepszy!

Smacznego !

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *