Zupa dyniowa z ziarnami

Jesteście smakoszami dań z dyni? Ja stałam się smakoszką zupy dyniowej w zeszłym roku, kiedy przygotowałam bardzo smaczną zupę, która stała się przełomem w moim menu, nie przekonałam jednak do niej Piotra, który nie chciał nawet jej skosztować. Ma jakąś fobię z dzieciństwa, dynia tak jak szpinak źle mu się kojarzą. Wg mnie ta zupa dyniowa jest idealna w smaku, jest to pyszna jesienna zupa, prosta i szybka w wykonaniu.

Ja lubię jednak moją przepyszną zupę dyniową, nie za gęstą i nie za rzadką i będę ją gotować choćby tylko dla siebie;)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  • 1/2 szt dyni,
  • 2 łyżki przyprawa do ziemniaków Kotanyi,
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 litra rosołu
  • 3 łyżki oliwy,
  • 1/2 łyżeczki imbiru,
  • sól i pieprz do smaku,
  • groszek ptysiowy,
  • jogurt grecki,
  • mieszanka ziaren (słonecznik, siemię lniane, sezam),
  • natka pietruszki

Dynię, którą nie trzeba obierać ze skórki, myjemy i osuszamy. Następnie dynię kroimy w kostkę, wysypujemy ją na blachę polaną oliwą, obsypujemy dyniową kostkę przyprawą do ziemniaków, oraz czosnkiem przeciśniętym przez praskę i pieczemy w piekarniku 20 minut w temp. 180 stopni. Po upieczeniu miksujemy blenderem (ja mam swój blender Triblade) na idealny krem, krem dyniowy przekładamy do garnka z rosołem,  zagotowujemy, doprawiamy imbirem, ewentualnie solą i pieprzem, gotujemy na małym ogniu ok. 8 minut. Po rozlaniu do miseczek dekorujemy zupę robiąc kleksy z jogurtu greckiego, następnie obsypujemy zupę mieszanką ziaren, posypujemy zupę groszkiem ptysiowym i natką pietruszki.

Smacznego!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

Jedna myśl nt. „Zupa dyniowa z ziarnami

  1. Pingback: Krem z dyni z serem - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *