Naleśniki a la Lasagne

Gdy znudzą nam się tradycyjne naleśniki to możemy trochę z nimi pokombinować. Możemy przygotować Lasagne z sosem mięsno-pomidorowym, zamiast płatów makaronu lasagne wykorzystujemy tradycyjnie usmażone naleśniki. Przepis na naleśniki tutaj Potrzebujemy 5 naleśników.

Składniki:
  • 5 szt naleśników,
  • 1/2 kg mięsa mielonego,
  • 1 szt marchewka,
  • 1 szt por,
  • 1 łyżka oleju,
  • 1 łyżka papryki czerwonej,
  • 1 ząbek czosnku,
  • sól,
  • 1 op. pomidorów w puszce z ziołami,
  • 1 kostka ser topionego,
  • 8 plastrów sera zółtego,
  • 200 ml śmietany,
  • chilli,
  • gałka muszkatałowa,
  • 1 łyżeczka mąki kukurydzianej

Przygotować farsz: podsmażyć 1/2 kg mięsa mielonego z tartą marchewką i pokrojonym porem na 1 łyżce oleju z dodatkiem czerwonej papryki, soli i rozdrobnionego czosnku lub rozkruszoną mini kostką, po około 5 minutach dodać pomidory z puszki, doprawić chilli i ewentualnie solą i dusić około 10 minut.
Śmietanę wymieszać z mąką, gałką muszkatałową i chilli. Tortownicę wysmarować tłuszczem następnie wysypać bułką tartą. na dnie układamy naleśnika, 1/3 farszu mięsno-pomidorowego,na brzegach w 4 miejscach kłaść kawałeczki sera topionego, polać 1/4 sosu śmietanowego. Ułożyć tak ok 4 warstwy. Ostatnią warstwą jest naleśnik polany sosem i obłożony serem żółtym w plastrach i posypanym szczyptą chilli. Tortownicę wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy 25 minut w 160 stopniach z termoobiegiem. Zrobić smugi z keczupu i pokroić na 4 części, wyłożyć na talerze.

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

4 myśli nt. „Naleśniki a la Lasagne

  1. łaaał fajna alternatywa i nareszcie łatwo przygotować dużą lasagne dla całej rodzinki 🙂 A ja muszę przełamać strach i zacząć bardziej eksperymentować w kuchni 🙂 Uwielbiam Pani przepisy! pozdrawiam

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.