Słodka Chałka drożdżowa to żaden problem!
Można się pokusić i zrobić swoją własną, słodką, pyszną domową, chałka drożdżowa najbardziej smakuje z zimnym mlekiem z lodówki, można ja posmarować domowymi powidłami!
Składniki:
- 1/2 kg mąki,
- 5 dag drożdży,
- 2 szt. jajka,
- 1/4 kostki margaryny,
- szczypta soli,
- 1 szkl. mleka,
- 1/2 szklanki cukru,
- ziarno sezamu
Przygotowujemy rozczyn z drożdży, 2 łyżek mąki, 2 łyżek cukru i 1 szklanki mleka, wszystko dobrze mieszamy i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. W między czasie ucieramy 1 jajo i 1 żółtko z resztą cukry i rozpuszczoną margaryną. Do misy robota wsypujemy mąkę, dodajemy wyrośnięty rozczyn, dokładnie wyrabiamy. Gdy ciasto jest gotowe, dzielimy na 2 części. Każdą część jeszcze raz wyrabiamy, robimy cienkie wałeczki, łączymy na czubku po 3 wałeczki i splatamy jak warkocz, łączymy na końcu, zostawiamy aż wyrosną. Układamy chałki w podłużnej formie posypanej mąką, smarujemy wodą i posypujemy ziarnem sezamu. Chałki pieczemy w temp. 180 stopni 15 minut+ 3 minuty z termoobiegiem. Chociaż to niezdrowe najlepsze są jeszcze ciepłe.
Smacznego!
ach, ach! wspaniałości :]
poranek z domową chałką byłby dziś pyszny
Pingback: Chałka maślana - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię