Chałka z kruszonką

Chałka z kruszonką, czyli drożdżowa chałka  z kruszonką.

Słodka chałka drożdżowa to nie jest wyczyn kulinarny, to łatwy wypiek, każdy sobie z nim poradzi! Można się pokusić i zrobić swoją własną, słodką, pyszną domową chałkę.
drożdżówka z kruszonkądrożdżówka z kruszonką

Ta chałka drożdżowa  najbardziej smakuje nam z zimnym mlekiem prosto z lodówki, najlepiej jak jest posmarowana domowymi powidłami śliwkowymi!

Na blogu znajdziecie już przepis na chałkę: zaplatana chałka maślana z sezamem, można też upiec bez zaplatania w blaszce podobnie jak chałkę z tego przepisu.

Składniki:

  • 1/2 kg mąki,
  • 5 dag drożdży,
  • 2 jajka,
  • 50 g masła,
  • szczypta soli,
  • 1 szklanka mleka,
  • 1/2 szklanki cukru,

Kruszonka maślana (im drobniejsza kruszonka, tym dodajemy więcej mąki):

2 łyżki masła
2 łyżki cukru
1 łyżka – cukier z prawdziwą wanilią  lub1 op. cukru wanilinowego (opcjonalnie)
4 łyżki mąki krupczatki
Przygotowujemy kruszonkę: mieszamy mąkę z cukrem, dodajemy masło, następnie mieszamy ręką i zagniatamy.

Przygotowujemy rozczyn z drożdży, 2 łyżek mąki, 2 łyżek cukru i 1 szklanki ciepłego mleka, wszystko dobrze mieszamy i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. W między czasie ucieramy jajka z resztą cukru i rozpuszczonym, chłodnym masłem. Do misy robota wsypujemy mąkę, dodajemy wyrośnięty rozczyn, dokładnie wyrabiamy kilka minut. Gdy ciasto drożdżowe  jest gotowe, rozciągamy i formujemy podłużną drożdżówkę. Układamy chałkę w podłużnej formie posypanej mąką, posypujemy maślaną kruszonką, zostawiamy jeszcze na 30 minut do wyrośnięcia. Chałkę pieczemy w temp. 180 stopni 15-20 minut + ok. 3 minuty z termoobiegiem. Chociaż to niezdrowo najlepiej smakują chałki gdy są jeszcze ciepłe. Smacznego!
drożdżówka z kruszonką

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *