Ciasto z bananami i bakaliami.
Ostatnio w sobotę, między pierwszą kawką a śniadaniem upiekłam ciasto z bananami i bakaliami, dałam do ciasta suszoną żurawinę, fisalis (miechunka) i siekane migdały.
Banany kupuję przynajmniej raz w tygodniu dla Piotra, który przed spaniem je jeszcze ryż na mleku, zagryzając bananem. A tym razem leżały sobie te banany i dojrzewały, aż zrobiły się na nich kropki. Ja nie lubię takich słodkich bananów, ani Piotrek, ale w takiej postaci świetnie nadają się na ciasto bananowe. Polecam też przepis na Ciasto czekoladowe z bananami i rodzynkami.
To ciasto bananowe nie tylko jest tanie, ale i bardzo proste do zrobienia. Najwięcej czasu zabiera pieczenie, które trwa ok.60 minut, do tzw. suchego patyczka. Nie trzeba się zastanawiać czy to ciasto z bananami wyjdzie, bo wyjdzie każdemu, nawet temu co przypala tzw. wodę, miksujemy mokre składniki, mieszamy suche, łączymy całość i pieczemy. Ciasto bananowe może stać kilka dni i cały czas jest świeże, za sprawą bananów.
A co potrzebujemy by upiec Ciasto bananowe z bakaliami? Keksówkę i poniższe składniki:
4 dojrzale banany
1/2 szklanki cukru
1 1/2 szklanki mąki pszennej
1 jajko
po 1 łyżeczce sody i proszku
50 g rozpuszczonego masła
i po kopiastej łyżce siekanych migdałów, żurawiny i fisalis (można dać więcej)
Szczypta soli
Cukier puder do posypania
Bananowiec z bakaliami. Jak przygotowujemy Ciasto z bananami i bakaliami?
Banany rozgniatamy widelcem, dodajemy do nich rozpuszczone masło.
Mąkę mieszany z proszkiem, sodą i solą, dodajemy bakalie.
Ubijamy jajko z cukrem na puch, dodajemy duszone banany, mieszamy z mąką z bakaliami. Mieszamy całość ( ja łyżką silikonową) i przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 175 stopniach C ok.60 minut. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!