Ciasto bananowe czekoladowe

Ciasto bananowe czekoladowe. Ciasto czekoladowe z bananami i rodzynkami. Proponuje Wam szybkie ciasto z bananami, mocno czekoladowe. To łatwe ciasto, do tego bardzo smaczne. Mój syn powiedział, że to murzynek, a jak mu powiedziałam, że dodałam aż 3 banany, to on stwierdził, że bananów nie czuje w smaku, tylko smak czekoladowy. Wg mnie bardziej mi przypomina brownie. TAK MIAŁO BYĆ!
ciasto czekoladowe z bananami

Ciasto bananowe, mocno czekoladowe, wilgotne  i błyskawiczne do przygotowania. W lodówce miałam bardzo dojrzałe banany, takie z poczerniałą skórką i zastanawiałam się czy je wyrzucić, czy wykorzystać. Postanowiłam upiec ciasto z bananami. Przejrzałam  Internet i wpadł  mi w oko przepis z Niebo na talerzu. Ten przepis jest banalnie prosty, ale trochę go zmieniłam, zamiast polewy zrobiłam lukier. Nie trzeba się zastanawiać czy wyjdzie, wyjdzie każdemu, nawet temu co przypala tzw. wodę, miksujemy mokre składniki, mieszamy suche, łączymy całość i pieczemy. Może stać kilka dni. Mocno czekoladowe, wilgotne ciasto upiekłam w czwartek, a przydało się do niedzielnej kawy bo przyszli goście i podałam ciasto z dużym kleksem bitej śmietany.

Ciasto bananowe czekoladowe – składniki (na keksówkę ok. 12×30 cm) :

3 mocno dojrzałe banany (z ciemną skórką)
¾  szklanki ciepłego mleka
¼  szklanki oleju
2 jajka
1 szklanka mąki pszennej
4 łyżki kakao
½  szklanki cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego
½  łyżeczki sody oczyszczonej
½  łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kaszy manny
szczypta soli
1garść rodzynek

* szklanka o poj. 250 ml

LUKIER: ¾ szklanki – cukier puder i sok z połowy cytryny

Przepis na Ciasto bananowe czekoladowe. Piekarnik ustawiamy na 180 stopni C, keksówkę wykładamy papierem do pieczenia.
Banany kroimy i  miksujemy w wysokim naczyniu. dodajemy wszystkie mokre składniki: mleko, olej, jajka, całość miksujemy na jednolitą masę. wszystkie składniki suche – mąkę, kakao, kaszę, cukier, cukier wanilinowy, sodę i proszek mieszamy w  misce i  dolewamy do nich masę z bananami, mieszamy , na końcu dodajemy rodzynki, całość mieszamy łyżką .

Przekładamy do formy i od razu wstawiamy do nagrzanego piekarnika. pieczemy ok. 40- 45 minut, ciasto będzie wilgotne, więc o suchym patyczku nawet nie myślimy :).

Przygotowujemy lukier mieszając cukier puder z sokiem cytrynowym, dekorujemy czym chcemy ja miałam mini pianki marshmallow.
Ciasto bananowe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *