Ciasto czekoladowe z mascarpone

Kiedy wstawiłam zdjęcie tego ciasta na Facebooku zaczęłam otrzymywać w wiadomościach prywatnej prośby o ten przepis, ale ja miałam tylko krótkie notatki jakie sobie robiłam podczas przygotowywania ciasta i jakoś nie miałam czasu, aby to zebrać do kupy. Bo to ciasto to czysta improwizacja, ale bardzo udana!. Fakt, ciasto wygląda rewelacyjnie, ale też jest bardzo smaczne. Wreszcie się zmobilizowałam i napisałam przepis na to Ciasto czekoladowe z mascarpone, polewą czekoladową i truskawkami. Można się pokusić i zrobić to ciasto na długi świąteczny weekend sierpniowy. Truskawki można zastąpić np. brzoskwiniami, czy morelami, chociaż truskawki też można jeszcze kupić co prawda drożej, ale jak ktoś się uprze to zrobi identyczne ciasto.

Ciasto czekoladowe z mascarponeCiasto czekoladowe z mascarpone

Składniki:
125 g margaryny
50 ml mleka
100 g gorzkiej czekolady
2 jajka
3 łyżki cukru
1 szklanka mąki
1/2 łyżeczki sody
2 łyżki posiekanych orzeszków ziemnych niesolonych (orzeszki włożyłam do woreczka i kilkakrotnie uderzyłam je tłuczkiem do mięsa)
Składniki na jasną warstwę:
250 g sera mascarpone
1 budyń waniliowy (30 g)
3 łyżki cukru pudru
1 jajko
1/2 łyżeczki sody
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

wierzch ciasta: 50 g czekolady gorzkiej, 3 łyżki mleka, kilka truskawek pokrojonych w ćwiartki

Przygotowanie masy czekoladowej:
Margarynę, mleko i połamaną gorzką czekoladę przekładamy do rondelka i rozpuszczamy na małym ogniu. Studzimy.
Mąkę łączymy z sodą. 2 jajka ubijamy z 3 łyżkami cukru najlepiej mechanicznie, dodajemy rozpuszczoną czekoladę z tłuszczem, mieszamy na wolnych obrotach, dodajemy mąkę, łączymy, dodajemy posiekane orzechy, mieszamy masę czekoladową za pomocą silikonowej łyżki.

Przygotowanie masy serowej:
1 jako ubijamy z 3 łyżkami cukru. Budyń mieszamy z sodą i mąką ziemniaczaną. Do ubitego z cukrem jajka dodajemy ser mascarpone, łączymy, wsypujemy sypkie składniki i wszystko dokładnie łączymy.

Masę czekoladową przekładamy do kwadratowej formy 25 x 25 cm wyłożonej papierem do pieczenia, nie musimy wyrównywać powierzchni. Przekładamy masę serową i wyrównujemy powierzchnię. Foremkę wstawiamy do nagrzanego do 160 stopni C piekarnika i pieczemy ok. 45-50 minut.
Ciasto wyjmujemy i studzimy. Smarujemy czekoladą rozpuszczoną w mleku, dekorujemy ćwiartkami truskawek.

Smacznego.

Ciasto czekoladowe z mascarponeCiasto czekoladowe z mascarponeCiasto czekoladowe z mascarpone

 

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

9 myśli nt. „Ciasto czekoladowe z mascarpone

Skomentuj gin Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *