Ciasto z jabłkami salceson podobnie jak ciasto wiewiórka z orzechami jest wilgotne i puszyste, z kakao, dużą ilością jabłek, pieczone na oleju, to ciasto zawsze się udaje. Pisałam już o cieście salceson przy okazji przepisu na Kakaowe ciasto orkiszowe z jabłkami. Zachwyca smakiem i prostotą wykonania, nie wymaga wyszukanych składników, dużej ilości czasu, ani dużych umiejętności kulinarnych. Ciasto piekę od wielu, wielu lat i jego nazwa i kolor związana jest z wyrobem garmażeryjnym zwanym salcesonem. U nas od zawsze mówiło się na to ciasto salceson
Jabłka można zastąpić gruszkami lub wymieszać razem jabłka i gruszki. Do ciasta można dać więcej kakao będzie wtedy bardzo ciemne, można też dodać dodatkowo przyprawę do piernika będzie bardziej świąteczne! Ciasto salceson dzięki dodatkowi jabłek to idealny wypiek na jesienne i zimowe popołudnia.
Mimo, że jestem na diecie to w weekend piekę ciasta dla Piotra. Akurat mi to nie przeszkadza, nie ciągnie mnie do słodkiego. Jako kochająca zona upiekłam mężowi ciasto, które ja nazywam ciasto salceson gdyż po przekrojeniu kojarzy się z ciemnym salcesonem, a przepis jest banalnie prosty.
Jeśli szukasz innych przepisów z jabłkami to zerknij w linki poniżej:
kruche babeczki z jabłkami
kakaowy jabłecznik z budyniem
pączki z jabłkami
jabłka w cieście francuskim
Ciasto wiewiórka. Składniki na keksówkę o wymiarach 12 x 30 cm
3 szklanki mąki pszennej,
1 szklanka* cukru , czyli 200 g
1 łyżeczka cukru wanilinowego
1/2 szklanki* oleju
po 1 łyżeczce proszku, sody, cynamonu
3 łyżki kakao
3 jabłka obrane, bez gniazdek nasiennych, pokrojone w kostkę ok. 1 x 1 cm
3-4 jajka
* szkl. o poj.250 ml
do dekoracji cukier puder i opcjonalnie bita śmietana i owoce mogą być mrożone
Jak zrobić pyszne ciasto wiewiórka?
3 szklanki mąki pszennej mieszamy dokładnie z kakao, 1 łyżeczką proszku do pieczenia i 1 łyżeczką sody oczyszczonej (można sypkie składniki przesiać na sicie.
Jajka ubijamy ze szczyptą soli, cukrem i cukrem wanilinowym, ubijamy na puch, wlewamy cienkim strumieniem olej i ponownie mieszamy. Dodajemy suche składniki, miksujemy na średnich obrotach, na końcu dodajemy pokrojone jabłka, mieszamy ostrożnie najlepiej za pomocą silikonowej łopatki. Przekładamy do tortownicy lub keksówki wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką. Wstawiamy formę do piekarnika i pieczemy ok. 45-50 minut w 180 stopniach C, do tzw. suchego patyczka (opcja pieczenia góra/dół na środkowej półce w piekarniku). Po ok. 40 minutach polecam ostrożnie uchylić drzwi piekarnika i sprawdzić drewnianym patyczkiem do szaszłyków czy ciasto jest już upieczone. Jeśli po wyjęciu patyczek jest suchy, to znaczy, że ciasto jest już gotowe. Nie polecam piec ciasto dłużej „dla tzw. pewności”, aby nie przesuszyć ciasta.
Po upieczeniu uchylamy drzwiczki i zostawiamy na 5 minut, po tym czasie wyjmujemy ciasto. Ciasto salceson przed podaniem oprószamy cukrem pudrem, albo smarujemy polewą z czekolady lub lukrujemy. Polecam też do dekoracji wykorzystać bitą śmietanę i różne owoce, u mnie są maliny, jeżyny i borówki.
Moje rady: Ciasto salceson można również przygotować w formie na muffinki będziemy mieć zgrabne salcesonki 😉