Mocno kakaowe ciasto ananasami i kremem ananasowym
1 kostka margaryny Kasia
2/3 szklanki mąki pszennej
2/3 szklanki kaszy manny
2/3 szklanki wiórek kokosowych
1 filiżanka cukru trzcinowego
4 łyżki kakao ( 2 łyżki do ciasta + 2 łyżki do polewy)
5 jajek
1 opakowanie ananasów z puszki (10 plastrów) i 150 ml soku
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
18 szt. ciasteczek Petit Beurre
5 łyżek cukru (4 łyżki do polewy+ 1 łyżka do kremu)
1 łyżka margaryny Kasia do posmarowania tortownicy
1 łyżka wiórek kokosowych do posypania tortownicy
1 budyń śmietankowy
Do miski wsypać mąkę, wiórki kokosowe i kaszkę manną, oraz 2 łyżki kakao, dodać 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia i 1 łyżeczkę sody oczyszczonej, wymieszać. Białka oddzielić od żółtek, dodać cukier trzcinowy i ubić na sztywno. 2/3 kostki margaryny Kasia rozpuścić w rondelku i przestudzić. Do ubitej piany dodać stopniowo żółtka, cały czas miksując wlać rozpuszczoną margarynę, Następnie dodać mąkę wymieszaną z sypkimi składnikami, dokładnie wymieszać robotem. Kwadratową tortownicę posmarować margaryną, obsypać wiórkami kokosowymi, przełożyć do niej ciasto. Wstawić do gorącego piekarnika z włączonym termoobiegiem na 180 stopni, piec 30 minut. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i na gorące ciasto wylać gorący krem budyniowy z ananasami przygotowany w następujący sposób: Zlać do rondelka sok z ananasa (około 150 ml) dodać 1 łyżkę cukru, zagotować. Wlać opakowanie budyniu śmietankowego wymieszanego w 150 ml zimnej wody, cały czas mieszając zagotować, wsypać do kremu 5 drobno posiekanych plastrów ananasa, wymieszać i gorący krem wylać na ciasto. Na gorącym kremie ułożyć ciastka Petit Beurre. W miejscach gdzie nie mieszą sie całe ciastka, ułożyć ostrożnie przekrojone mniejsze kawałki. Na ciastka wylać polewę czekoladową przygotowaną w następujący sposób: Do rondelka włożyć 1/3 kostki margaryny Kasia, wsypać 4 łyżki cukru, 2 płaskie łyżki kakao i 1 łyżkę wody, wymieszać i zagotować, gotujemy tak długo aż cukier się rozpuści, gorącą polewą polać wierzch naszego ciasta i obsypać pozostałymi ananasami pokrojonymi w małe romby, Ciasto jest gotowe jak zastygnie polewa.