CRONUTS. Pączki z ciasta francuskiego. Usmażyłam na Tłusty Czwartek cronuts , udekorowałam je z różowym lukrem i kolorową posypką. Te błyskawiczne pączki z ciasta francuskiego. mają swoją własną nazwę CRONUTS, czyli skrzyżowanie francuskiego croissanta z amerykańskim donatem. Są wyjątkowo pyszne i najszybsze do przygotowania. Sprawdźcie!
Oryginalny Cronut to ciastko francusko-drożdżowo stworzone w Nowym Jorku w 2013 roku przez Dominique Ansela. To croissant usmażony w formie amerykańskiego pączka z dziurką. Mój Cronut jest chrupiący z zewnątrz, listkujący się jak przystało na ciasto francuskie w środku. Smakuje jak francuskie ciastko.
Te pączki polecam usmażyć w ramach tłustoczwartkowego szaleństwa! Jeśli szukacie przepisów na najlepsze pączki drożdżowe to polecam te przepisy: najlepsze pączki, pączki z lukrem cynamonowym i przepis na egzotyczne, bardzo szybkie pączki boliwijskie.
Pączki z ciasta francuskiego – składniki:
gotowe ciasto francuskie (arkusz)
1 jajko
Jak przygotować różowy lukier:
½ szklanki cukru pudru
2 łyżki soku z buraka
Sok z połowy cytryny
Cukier puder ucieramy z sokiem z buraka i sokiem z cytryny do gładkości za pomocą łyżki. Gęstość lukru regulujemy przez dodanie soku lub cukru. Lukier powinien być gęsty. Smacznego :-).
Przygotowanie: CRONUTS. Pączki z ciasta francuskiego.
Arkusz ciasta francuskiego smarujemy roztrzepanym jajkiem. Następnie składamy go na trzy części, zaginamy ciasto do środka od góry i z dołu. Wkładamy na 15 minut do zamrażalnika.
Wyjmujemy ciasto i wycinamy z ciasta pączki z dziurką, ja to robię za pomocą szklanki i kieliszka do wódki. Jeśli macie to wykorzystajcie gotowe foremki. Rozgrzewamy olej na patelni do ok. 170 stopni C, wkładamy krążki wycięte z ciasta krążki i smażymy z obydwu stron na złoty kolor. Odsączamy pączki z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Gdy trochę pączki przestygną, lukrujemy je lub posypujemy je z wierzchu cukrem pudrem. Dodatkowo dekorujemy je kolorową posypką. Smacznego!