Niedługo Wielkanoc, wiele osób nie wyobraża sobie tych świąt bez mazurków. Mazurki są bardzo słodkie i kolorowe. Przeważnie przygotowuje się mazurki na kruchym spodzie i dekoruje różnymi masami, kremami, bakaliami, kandyzowanymi owocami, tym czym chcemy. Ja chcę Wam zaproponować przygotowanie mazurka, z którym poradzi sobie nawet dziecko. Czekoladowy mazurek Wielkanocny na waflach to najprostszy mazurek na świecie. Każdy antytalent kulinarny możę przygotować taki mazurek samodzielnie. Słodycz mlecznej czekolady została w mazurku przełamana delikatnym kwaskowatym smakiem borówek z imbirem i porto.
Jeszcze szybciej można przygotować taki mazurek, przekładając wafle gotowymi masami np. kajmakową, toffi, krówkową i dżemem.
Czekoladowy mazurek Wielkanocny na waflach:
Składniki:
- 3 okrągłe wafle
- 2 tabliczki mlecznej czekolady
- 50 ml śmietany
- 10 dag połówek migdałów
- 100 g borówek z imbirem i porto
- pisaki cukrowe do dekoracji- żółty i zielony Dr. Oetkera
- kandyzowana mieszanka skórek owocowych
Przygotowanie:
1. Czekoladę łamiemy na kawałki i rozpuszczamy ją w kąpieli wodnej. Śmietanę zagotowujemy i łączymy z rozpuszczoną czekoladą za pomocą trzepaczki (u mnie Triblade Kenwood). Gdy powstanie gęsta polewa czekoladowa smarujemy nią 2 wafle, trochę zostawiamy do dekoracji. Trzeci wafel smarujemy borówkami, ten będzie tworzyć środkową warstwę mazurka.
Boki mazurka smarujemy resztą czekoladowego kremu. Fantazyjnie dekorujemy połówkami migdałów, skórką kandyzowaną i cukrowymi pisakami. Zostawiamy jeszcze na 2 godziny do zastygnięcia czekoladowej polewy.
śliczny